Naslovna Izdvajamo Dodik nakon sastanka sa Vučićem: Podržavamo nastavak misije EUFOR-a u BiH

Dodik nakon sastanka sa Vučićem: Podržavamo nastavak misije EUFOR-a u BiH

U Beogradu je održan sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i člana Predsjedništva BiH Milorad Dodika. Zanimljivo je da su se oni usaglasili da je potrebno produžiti misiju EUFOR-a Althea u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo da misija EUFOR-a ističe u novembru te da mora dobiti saglasnost u Vijeću sigurnosti UN-a da bi bila produžena.

„Upoznao sam predsjednika sa stavom da misiju Althea treba produžiti i treba odobriti njeno dalje funkcionisanje. Odluka je na Vijeću sigurnosti UN-a. Mi nemamo ništa protiv da ta odluka bude ista kao prošle godine“, rekao je Dodik.

Ovaj stav je donekle iznenađujući jer se strahuje da će Rusija, koja ima pravo veta, u Vijeću sigurnosti blokirati nastavak misije.

Dodik je još kazao da je situacija u BiH složena, te da je ovo „kluminacija raznih događaja iz prošlosti“. Tu je mislio na odluke Ustavnog suda BiH, prvenstveno one koje se tiču vlasništva nad zemljištem i šzumama, odluke visokog predstavnika itd.

„Republika Srpska je razvlaštena ali to nije urađeno prema Federaciji, čak su i Brčko distriku dodiljene šume i zemljište”, rekao je Dodik.

Govorio je o prenosu nadležnosti u oblasti sigurnosti i pravosuđa.

„RS je u gotovo nemogućoj atmosferi pritisaka dala saglasnost da se ukine Vojska RS i da se formiraju oružane snage BIH. Ustav ne prepoznaje nadležnosti za odbranu”, rekao je Dodik, te ponovio da će se ići ka povratu nadležnosti u ovim oblastima.

“Nastavit ćemo sa našim aktivnostima kako bismo došli do najboljih procjena. RS je povrijeđena, mi se tamo razvlašćujemo primjenom sile međunarodnog faktora. Ovo je jedna konfuzna situacija u kojoj niko ne želi da pregovoara”, istaknuo je.

Naglasio je da „nikakvi sukobi nisu potrebni“.