Naslovna Izdvajamo Dodik: Nema konkretnih podataka o autoputu Sarajevo – Beograd

Dodik: Nema konkretnih podataka o autoputu Sarajevo – Beograd

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da nije više zadovoljan pričom o izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd jer nema konkretnih podataka.

„Sve se nekako ostavlja za kasnije. Nema informacija sa turske strane, a u BiH ne možete da artikulišete zajednički pristup“, rekao je Dodik za ATV.

Dodik kaže da je delegaciju Turske, sa kojom je jučer u Sarajevu razgovarao o tom projektu, informisao da je BiH mala ekonomija koja ne može da izdrži velike terete.

„Ono što bi mogli da prihvatimo jeste da to bude donacija i vjerovatno će jedan dio i biti donacija ili će biti urađeno kroz neki oblik kompenzacije, ali većina toga će biti kredit“, naveo je Dodik.

On ističe da BiH to može izdržati samo ako je na 30 godina, grace period 10 godina, a kamata nije veća od jedan posto i ako je cijena izgradnja prosječna cijeni izgradnje kilometra autoputa u regionu.

Član Predsjedništva BiH je rekao da predstavnici Federacije BiH nemaju stav o tome, te da se vjerovatno zbog toga i ne ide ubrzano prema realizaciji ovog projekta.