Naslovna Politika DODIK ponovo o secesiji: Proglašenje Republike Srpske nezavisnom državom i Herceg Bosne...

DODIK ponovo o secesiji: Proglašenje Republike Srpske nezavisnom državom i Herceg Bosne nezavisnom državom

0

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je u intervjuu Srni da treba ubrzati miran razlaz u BiH i da vjeruje da će brzo doći to vrijeme, te ocijenio da bi Republika Srpska kao nezavisna država sigurno imala bolji standard.

Dodik je istakao da ne vjeruje u budućnost postojanja BiH, te naglasio da se u političkom smislu zalaže za miran razlaz BiH i etabliranje Republike Srpske kao nezavisne države.

– Perspektiva je da se obezbijede neutralni, mirni uslovi za razlaz u BiH. To nije nikakva nasilna secesija, nego proces koji će omogućiti pravo naroda na samoopredjeljenje. To je nešto što jedino vidim u budućnosti u BiH – rekao je Dodik.

On je naglasio da je samo Republika Srpska dobro mjesto za Srbe i narod koji živi u Srpskoj i da je siguran da bi bio bolji standard da je Srpska nezavisna, ali isto tako da bi bolje živjeli i Bošnjaci i Hrvati da sa svojih stanovišta i potencijala jačaju svoju društvenu zajednicu i ekonomiju.

On je istakao da će Republika Srpska kad tad biti nezavisna država srpskog naroda i drugih koji u njoj žive, napominjući da Srpska ima svoje stanovništvo, teritoriju, granice, da je definisana sa teritorijalno-političkog okvira, ima svoje instucije.

Dodik je istakao da je održavanje ovakve BiH pogrešno, da se treba okrenuti realnosti, te da je moguć samo mirni razlaz, proglašenje Republike Srpske nezavisnom državom, Herceg Bosne nezavisnom državom i nezavisne države za Bošnjake.

– To bi učinilo narode spokojnijim, bolje usmjerenim na saradnju – dodao je on.

On je naveo da stalno američko kršenje prava naroda mora da prestane, da ono ne može da bude uspješno.

Dodik je podsjetio da je Amerika bila pozitivna u BiH kada je uspostavljen Dejtonski sporazum, a da je sve poslije toga pogrešno uradila, dozvolivši da se na kriminalan način ruši taj sporazum i davala politički legitimitet tome.

– Ta Amerika ne može da bude podržana ovdje, bez obzira ko joj je predsjednik. Naravno, treba voditi sa njima dijalog – rekao je Dodik i ocijenio da su i oni shvatili da je vrijeme nasilja prošlo i da sa lokalnim zvaničnicima mogu razgovarati kao partneri.

“Republika Srpska je mnogo više od Dodika”

Dodik je istakao da su zablude to da će rušenjem Dodika biti srušena Republika Srpska.

– Republika Srpska je mnogo više od Dodika – istakao je on i dodao da je Srpska postajala i prije i postojaće i poslije njega.

Govoreći o svojoj ideji spajanja funkcija predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH, Dodik je rekao da je to s ciljem da bi bila ojačana pozicija Srpske u svijetu.

– Funcija koja predstavlja Republiku Srpsku je predsjednik Srpske i bilo bi dobro da Republika i formalno bude predstavljena u Predsjedništvu. Time bi poslali poruku da je BiH sastavljena od Republike Srpske i Federacije BiH i da je Srpska primarna politička i društvena zajednica u kojoj se donose odluke, a usaglašavaju se na nivou BiH – naveo je Dodik.

Dodik je rekao da oni koji su protiv te ideje vide neke svoje sitne šićare.

Prema njegovim riječima, što se tiče Izbornog zakona, problem je odluka “Sejdić-Finci”, to što ne mogu doći do dogovora kako se bira Bošnjak i Hrvat, a što je stvar Federacije BiH, a ne Republike Srpske.

“Zato sam smatrao da treba ojačati funkcija predsjednika Srpske, koji bi mogao da dobije i internacionalni značaj kroz funkciju i člana Predsjedništva BiH, to bi pomoglo afirmaciji Srpske”, dodao je on.

Dodik ja naglasio da bi takav član bio predstavljen u svijetu kao član Predsjedništva i predsjednik Republike Srpske.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dodik istakao je da je sadašnja BiH iluzija, da je dejtonsku BiH srušila međunarodna zajednica, a Bošnjaci ne žele da se vrate izvornom Dejtonu, niti da poštuju Ustav BiH.

Bošnjaci su, kako je rekao, postali još rigidniji, doprinijeli su uvjerenju da BiH više ne može, te naveo primjer ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković koja nikada još nije došla da traži stav od Predsjedništva BiH, već u svijetu prenosi samo svoj stav, a to podržava njena partija – SDA.

– Svi koji se ponašaju na taj način, pokazuju da je BiH neuspješna zajednica – dodao je Dodik.

(srpskainfo)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube