20.7 C
Banja Luka

Dodik: Sankcije nas ne mogu uplašiti

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske rekao je du sa SAD, objektivno, jedina zemlja i diplomatija koje mogu biti nezadovoljne dobijanjem statusa kandidata, zato ćute i zato kažnjavaju ljude zbog organizacije proslave.

„SAD u spoljnoj politici imaju imperijalni pristup. Nisu ni prva ni posljednja globalna sila koja se na taj način ponaša. Sa druge strane, u unutrašnjoj politici SAD imaju vrlo kompleksne, dinamične i problematične odnose koje možemo opisati samo kao političku krizu na ivici sukoba.  Toj unutrašnjoj dinamici političke elite se služe sankcijama“, napsiao je Dodik na društvenoj mreži „X“.

On je naveo da jedna institucija bivšem predsjedniku zabranjuje da se kandiduje na izborima pa onda druga institucija tu sankciju skida.

„Nema razlike u tome kako se dijelovi američke države ponašaju prema svojim političarima kako se ponašaju prema nama. I treba da budemo pošteni da to kažemo kao što smo mi iz Republike Srpske pošteni da kažemo da nas nikakve sankcije ne mogu uplašiti“, napisao je Dodik.

Nakon što je Kancelarija za kontrolu imovine stranaca američkog Ministarstva finansija uvela sankcije Jeleni Pajić Baštinac, generalnom sekretaru predsjednika Republike Srpske, zatim Branislavu Okuki, savjetniku predsjednika Republike Srpske i Srebrenki Golić, predsjedavajućoj Vijeća naroda Republike Srpske, Dodik je naveo da je BiH zemlja kojom bi imperijalni interesi željeli da upravljaju iz svojih ambasada.

„Pobogu, kažnjeni su ljudi jer su organizovali jedan dan proslave. To vam je na nivou toga da konzervativne elite bliske biznisu i liberalnom kapitalizumu uvode sankcije sindikatima jer organizuje proslavu Prvog maja i bore se za prava radnika. Toliko je apsurdno“, rekao je Ddoik dodajući da niko nije glup i da je jasno zašto je odabran baš jučerašnji dan za to.

Naveo je i da Republika Srpska ne pristaje da njome upravljaju imperijalni interesi te da njom mogu upravljati samo predstavnici birani od naroda.

„I baš na jučerašnji dan kada EU uručuje izvještaj o našem napretku ka EU, najbolji u zadnjih deset godina, vi se sjetite da zbog proslave uvodite sankcije mojim saradncima“, naveo je Dodik dodajući da je to smiješno i da to priliči imperiji iz neke komedije.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here