21.7 C
Banja Luka

Šok za SAD i Veliku Britaniju: Huti uspešno testirali hipersoničnu raketu

Pokret Ansar Alah (Huti) testirao je prvu hipersoničnu raketu velike ubojitosti i u toku su pripreme da se ovo naoružanje uvrsti u njihov vojni arsenal, prenose „RIA Novosti“ pozivajući se na izvor blizak Hutima.

„Raketne snage hutskog pokreta uspešno su testirale raketu sposobnu da se kreće brzinama do 8 maha (oko 10.000 km/č) i koristi čvrsto gorivo. Jemen planira da započne proizvodnju ovog naoružanja kako bi uh upotrebio za napade u Crvenom i Arabijskom moru, u Adenskom zalivu, kao i protiv meta u Izraelu“, rekao je izvor.

Istovremeno, prema njegovim rečima, Huti su počeli sa poboljšanjem već postojećih raketa i dronova, modifikovanjem njihovih bojevih glava sa namerom da udvostruče razornu moć, a testiranje unapređenih sredstava trajalo je tri meseca.

Prošlog četvrtka, lider Huta Abdel Malih el Huti izjavio je da pokret radi na razvoju hipersoničnih raketa i dodao da će „naši neprijatelji, prijatelji i narod videti nivo dostignuća od strateškog značaja, koji će našu državu staviti u red malobrojnih zemalja sa takvim sposobnostima“.

El Huti je rekao i da su jemenske snage koristile novo oružje u nedavnim operacijama u Crvenom i Arapskom moru, što je iznenadilo SAD i Veliku Britaniju.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here