Naslovna Izdvajamo „Elektoprivreda“ nezaštićena, a milione daje za to

„Elektoprivreda“ nezaštićena, a milione daje za to

0

„Elektroprivreda Republike Srpske“ (ERS) ne vodi evidenciju o tome ko i kada o njenih partnerskih kompanija ulazi u njen informacioni sistem i šta tom prilikom radi, te ga tako izlaže velikom riziku, upozoravaju revizori.

Opšte je poznato da je ERS godinama unazad kompanijama  „Dwelt“ u vlasništvu Stefana Krnete, zeta Ranka Škrbića dekana Medicinskog fakulteta u Banjaluci i „Prointeru“ dala na desetine miliona vrijedne ugovore, ali revizor smatra da svoj sistem nisu osigurali od neželjenih upada i rizika.

„Društvo ne provodi snimanje sesija administracije vanjskih kompanija koje su ugovorno angažovane u ERS-u, čime se izlaže rizicima povezanim sa neadekvatnom prevencijom upada i ograničenjima upravljanja u slučajevima bezbjednosnih kriza“, upozorili su revizori.

Revizori upozoravaju i na to da ne postoje detaljniji podaci o akcijama provedenim u sistemu nakon uspostavljanja pristupa na računarsku mrežu od strane dobavljača.

„U slučaju kompromitacije dobavljača, postoji problem sa povjerenjem u provedne sigurnosne mjere“, stoji u Izvještaju.

Važno je podsjetiti da je „Elektroprivreda RS“ do sada bila izuzetno darežljiva u oblasti Informaciono komunikacionih tehnologija te da su u te svrhe podijelili milione maraka, a o čemu je CAPITAL pisao u seriji tekstova.

Posljednji u nizu takvih u ugovora je onaj vrijedan 1,1 milion KM koji su dali kompaniji „Dwelt“ polovinom septembra i to za nadogradnju softverske platforme.

„Elektroprivreda“ je kompaniji „Dwelt“ prije tri godine dala 14,5 miliona KM za implementaciju softverske platforme.

ERS je darežljiv i prema „Prointeru“ pa su im tako prije par dana za nabavku usluga unapređenja i tehničke podrške IT infrastrukture iskeširali 700.000 KM sa PDV-om.

(Capital)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube