Naslovna Izdvajamo Ukrajina nastavlja sa pripremama mirovnog samita

Ukrajina nastavlja sa pripremama mirovnog samita

0

Ukrajina nastavlja s pripremama mirovnog samita sa ciljem završetka rata koji je prošle godine pokrenula Rusija, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski nakon razgovora sa svojim turskim kolegom Recepom Tajipom Erdoganom.

Sljedeći korak biće još jedan sastanak savjetnika za nacionalnu bezbjednost iz nekoliko ukrajinskih saveznica koji bi se trebao održati na Malti od 28. do 29. oktobra, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

 

Tokom tih razgovora o “mirovnoj formuli”, Turska će takođe pridonijeti “svojim autoritativnim glasom i stavom”, napisao je Zelenski na društvenoj mreži „X“, nakon telefonskih konsultacija sa turskim predsjednikom.

Mirovni samit do kraja godine

Zelenski je ovu formulu, kojom se predviđa povlačenje ruske vojske iz Ukrajine, okarakterisao kao jedinu održivu inicijativu za okončanje rata. Mirovne inicijative brojnih drugih zemalja, uključujući Kinu i Brazil, Ukrajina je uveliko odbacivala.

U augustu, predstavnici oko 40 država sučestvovali su na velikom sastanku o mirovnoj formuli za Ukrajinu u Saudijskoj Arabiji. Rusija nije bila pozvana. Ukrajina planira organizovati mirovni samit do kraja godine.

Zelenski je zahvalio Erdoganu na njegovoj čvrstoj podršci u borbi za ukrajinski suverenitet i teritorijalni integritet. Nije otkrio detalje o sastanku koji se planira u Malti.

Međutim, prema ranijim izjavama iz Kijeva, događaj će se ticati zapadnih bezbjednosnih garancija protiv „buduće ruske agresije“.

Bonus

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube