Naslovna Društvo Električar upozorava: Ovi uređaji gutaju struju

Električar upozorava: Ovi uređaji gutaju struju

0

Grijalice na struju su u našem regionu vjerovatno jedan od najčešćih oblika grijanja prosječnih domaćinstava.

Njihovo učestalo korišćenje može zahvaliti činjenici da se često radi o uređajima koji su više nego pristupačni za budžet građana i predstavljaju praktično rješenje kada je potrebno da brzo zagrijete određenu prostoriju.

Ipak, takav način dogrevanja stambenih prostorija ima svojih loših strana, na prvom mjestu loš odnos uloženog i dobijenog, a na drugom, nebezbjednost za korišćenje.

„Najopasnija grijna tijela su uljani radijatori, kvarcne grijalice i kaloriferi iz razloga što su lako zapaljivi, a na sve to su veliki potrošači. S obzirom na količinu toplote koju daju imaju jako mali učinak. Najmanje su ekonomični od svih uređaja koji služe za grijanje. Sve ekonomične i pristupačne varijante su jaki potrošači, pa imajte u vidu ako kupite ‘jeftinu’ grijalicu od 10.000 dinara, davaćete mjesečno pravo malo bogatstvo na račune za struju”, upozorava električar Milan Bojičić.

“To su uređaji koji imaju slab stepen IP zaštite, njihovi dijelovi su lako topivi i zapaljivi, mogu da se zapale sve i da vodite računa, odnosno na njima ne ostavljate nikakvu odjeću“, dodaje on.

Sa druge strane, kako Bojičić savjetuje, bolje rješenje je inverter klima sa kojom ćete izbjeći visoke troškove imajući u vidu da troši zanemarljivu količinu električne energije.

„Grijanje je kompletan sistem koji treba isplanirati prije grijne sezone, a najgore rješenje je kupovina grijalice, posebno ako ne raspolažete velikim budžetom. Ta vrsta grejnog tijela će vas orobiti, radićete čitave zime samo kako biste platili račune za struju”, navodi Bojičić za „MONDO„.

Prema njegovom iskustvu, inverter klime su najoptimalnije rješenje i mogu biti stalno upaljene ili se paliti po potrebi, sve u zavisnosti od spoljašnje temperature i od toga kolika temperatura želite da vam bude u kući ili stanu.

Kada je riječ o kupatilskim grijalicama koje su sve prodavanije, stručnjak ističe da su grijalice u kupatilu “gutači struje” jer za jedan sat rada potroše 2 kilovata, dok inverter klima troši 0,8 kilovata po satu.

„Više se isplati radijator koji radi na struju, bezbjedniji je, manji je potrošač, a može da vam posluži i za sušenje veša“, savjetuje iskusni električar koji napominje da nijedan tip grijalice nipošto ne smije da se uključuje u produžni kabl.

“Produžni kabl je pomoćno sredstvo i možete da ga koristite samo ukoliko u njega priključite punjač za telefon ili nešto slično. Nijedna grijalica ne smije u produžni kabl, čak ni pegla“, zaključuje električar.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube