Naslovna Izdvajamo „Elektrokrajina“ ide na zaduženje od 40 miliona KM

„Elektrokrajina“ ide na zaduženje od 40 miliona KM

0

Vanredna skupština akcionara preduzeća “Elektrokrajina” donijela je 5. marta odluku o dugoročnom zaduženju prvom emisijom obveznica javnom ponudom.

Ova odluka pojavila se juče pojavila na sajtu Banjalučke berze.

Kako se navodi u Odluci skupštine akcionara cilj prikupljanja sredstava putem javne emisije obveznica na domaćem tržištu je finansijska konsolidacija društva, kao posljedica reorganizacije tržišta električne energije.

„Prikupljena sredtsva će se koristiti za refinansiranje postojećeg duga, odnosno izmirenje dugoročnih i kratkoročnih kreditnih obaveza, finansiranje prenesenih obaveza prema budžetu Republike Srpske i obaveza prema dobavljačima“ stoji u odluci Skupštine akcionara ovog preduzeća.

Kako se dalje navodi, očekivani efekti su poboljšanje likkvidnosti i solventnosti preduzeća, stalnost poslovanja smanjenje broja radnika i rashoda kao i povećanje efikasnosti poslovanja.

Preduzeće će emitovati 40 hiljada obveznica vrijednosti 1000 KM, a ukupne vrijednosti 40 miliona KM.

Dospijeće emisije je 10 godina od dana upisa emisije u Centralni registar hartija od vrijednosti.

Na pomenutoj skupštini usvojen je i rebalans Plana poslovanja za 2020.

Kako je ranije objavio portal Capital „Elektrokrajina“ je 2020. godinu završilo u gubitku od 15,7 miliona maraka, a što je pokazao finansijski izvještaj.

Ukupni prihodi „Elektrokrajine“ lani su iznosili 185,1 milion maraka, što je značajan pad u odnosu na godinu ranije kada su bili 227,8 miliona KM.

Rashodi su takođe smanjeni, sa 226,4 miliona na 201 milion, ali to je bilo nedovoljno da imaju pozitivan rezultat na kraju 2020. godine.

(Buka)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: