Naslovna Najnovije „Elektrokrajina“ u gubitku preko 15 miliona maraka, prihodi drastično pali

„Elektrokrajina“ u gubitku preko 15 miliona maraka, prihodi drastično pali

0

Najveće elektrodistributivno preduzeće u Srpskoj „Elektrokrajina“ prošlu godinu je završilo u gubitku od 15,7 miliona maraka, pokazuje finansijski izvještaj.

Ukupni prihodi „Elektrokrajine“ lani su iznosili 185,1 milion maraka, što je značajan pad u odnosu na godinu ranije kada su bili 227,8 miliona KM.

Rashodi su takođe smanjeni, sa 226,4 miliona na 201 milion, ali to je bilo nedovoljno da imaju pozitivan rezultat na kraju 2020. godine.

Tako je gubitak dostigao 15,7 miliona što je drastičan pad u odnosu na kraj 2019. godine kada su bilježili plus u poslovanju u iznosu od oko 640 hiljada KM.

Broj radnika u ovom zavisnom preduzeću „Elektroprivrede Republike Srpske“ smanjen je sa 1.897 na 1.659 radnika koliko su u prosjeku zapošljavali u 2020. godini.

U „Elektrokrajini” su nedavno odlučili da se dugoročno zaduže za čak 40 miliona maraka kako bi zatvorili stare kredite, te platili dugove prema državi i dobavljačima, objavio je portal CAPITAL.

Kako smo već pisali elektrodistributivna preduzeća u Srpskoj stižu posljedice reorganizacije i prenosa potrošača na Matično preduzeće, pa je tako nekada najuspješnija distribucija „Elektro Doboj“ prošlu godinu jedva završila u plusu, dok to nije pošlo za rukom  „Elektro-Hercegovini“ koja je skliznula u minus.

(Capital)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: