Naslovna Republika Srpska Održan parastos za ubijene Srbe

Održan parastos za ubijene Srbe

0

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca u spomen-kapeli u Trnovu i na spomen-obilježju na Rogoju danas je u organizaciji Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Trnovo obilježeno 30 godina od stradanja 124 civila tokom proteklog rata.

Predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Trnovo Goran Timotija izjavio je danas da je opština Trnovo, prema broju stanovništva koje je tada živjelo, druga opština po broju stradalih u Republici Srpskoj.

Želimo da se na veliki pravoslavni praznik, molitvom i uz plamen svijeća, prisjetimo i poklonimo sjenima svih stradalih Srba na području opštine Trnovo tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata – istakao je Timotija.

„U Trnovu su se dogodili strašni zločini počev od sela Ledići, a iz 11 sela je totalno iseljeno srpsko stanovništvo“, rekao je novinarima Timotija.

On je pozvao da se procesuiraju ratni zločinci odgovorni za stradanje stanovništva Trnova, naglašavajući da se trenutno vodi jedan postupak protiv Ede Godinjaka, Medarisa Šarića i Mirka Bunoze.

„Osim tog zločina, ima i drugih. Ko je kriv za ubistvo Miluna Tešanovića od 18 mjeseci i starice od 95 godina. Kome su smetali ti ljudi? Na današnji dan prije 30 godina su bile najkrvavije borbe i ljudi su bježali preko Rogoja u Kalinovik i druge opštine“, rekao je Timotija.

On je podsjetio da je na današnji dan prije 30 godina samo iz Trnova poginuo 21 civil i postojala je naredba da se uništi i popali sve srpsko.

„Na današnji dan mi je poginuo ujak. A otac mi je stradao na Treskavici“, rekao je Timotija, ukazujući i na loš položaj djece poginulih boraca jer se ne sprovode zakonska rješenja koja regulišu njihova prava.

Načelnik opštine Trnovo Dragomir Gagović, koji je bio ranjen na Rogoju kao borac Vojske Republike Srpske, istakao je da za narod ove lokalne zajednice 30. jula prije 30 godina prošao golgotu.

„Sudionik sam toga događaja i posljednji sam živi svjedok koji je prešao preko Rogoja. Svi koji su ostali iza mene su, nažalost, pobijeni. Najžalosnije je da niko do sada nije odgovarao za ovaj strašan zločin“, rekao je Gagović.

On smatra da srpske žrtve u pravosuđu BiH nemaju adekvatan tretman.

Spomen-obilježje Rogoj podignuto je za 186 borca Vojske Republike Srpske iz Trnova, Kalinovika, Gacka i Bileće koji su stradali braneći stanovnike Trnova.

Јedinice Vojske Republike Srpske su 12. jula 1993. godine oslobodile Trnovo, gdje su zatekle samo zgarišta i ruševine, jer je 98 srpskih sela uništeno, kao i svi privredni objekti.

Oko 80 odsto stambenog i privrednog fonda bilo je porušeno.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube