Naslovna Društvo Evo zašto su krpelji opasni i kako se zaštititi

Evo zašto su krpelji opasni i kako se zaštititi

0

Zbog velikog broja ugriza krpelja mnogi građani Sarajeva potražili su ovih dana ljekarsku pomoć.

Većinom je riječ o djeci kojoj je pružena ljekarska pomoć. Iz Hitne pomoći KS, međutim, nisu mogli dati zvanične informacije o broju intervencija zbog ugriza krpelja, a s obzirom na to da je vikend.

Krpelji su česta pojava u Bosni i Hercegovini. Opasni su jer se hrane krvlju životinja i čovjeka te mogu prenositi zarazne bolesti, uključujući i one koje su zajedničke ljudima i životinjama.

Toplota, svjetlost i vlažnost pogoduju životu i razmnožavanju krpelja. Na području Bosne i Hercegovine većina ljudi je barem jednom u životu doživjela ubod krpelja. Područja koja krpelji vole su travnata, žbunovita i šumska vegetacija.

Kačenjem (ubodom) na životinju ili čovjeka, krpelj uzima svoj krvni obrok, što mu je potrebno za njegov životni ciklus.

Krpelji će ostati na vašem tijelu nekoliko sati prije nego što se uvuku pod kožu. Najviše vole vlažne dijelove tijela, poput stomaka, prepona, pazuha ili vrata ispod kose.

Zato je najbolje da se istuširate odmah po povratku sa putovanja i dobro operete kosu. Ako se krpelj ipak uvukao u kožu, možete ga ukloniti uz pomoć pincete, ali treba tačno da znate kako da ga uhvatite da biste ga potpuno uklonili sa kože.

Ako niste mnogo vješti, najbolje je da odete kod ljekara i prepustite njemu da ukloni ovog parazita.

Potpuno je pogrešno na krpelja stavljati bilo kakva sredstva poput: vazelin, benzin, sapun, bilo kakva ulja, alkohol, lak za nokte i sl. Ova sredstva će možda natjerati krpelja da napusti kožu, Ali također će mu zatvoriti dotok vazduha, što će ga nadražiti i natjerati da isputi sadržaj tankog crijeva u krv i time vam prenese eventualnog uzročnika bolesti.

Nemojte stiskati krpelja, nemojte ga otkidati prstima, čupati, češati se po tom mjestu, paliti ga ili omamljivati dimom cigarete, niti na bilo koji drugi način dozvoliti da ga traumatizirate. Sve to ga tjera da ispusti sadržaj crijeva u vašu krv, a to je ono što želite izbjeći kako bi prevenirali potencijalno oboljenje kao posljedicu ujeda krpelja.

Prilikom vađenja krpelja, nemojte ga uvrtati, samo ga izvucite kako je prethodno navedeno.

Prilikom izvlačenja krpelja pincetom ga uhvatite što bliže koži. Izbjegavajte dirati mekani dio krpelja iz gore navedenih razloga.

Ako ste se obratili medicinskoj ustanovi, medicinski stručnjak će krpelja izvaditi na gore opisani način. Uzet će vam anamnezu i dati dalje upute. Ukoliko ima potrebe (ukoliko imate simpotome Lajmske borelioze ili su ispunjeni svi uslovi po protokolu za propisivanje profilakse), ljekar će vam propisati antibiotsku terapiju i po potrebi uputiti na dalji tretman.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube