Naslovna Najnovije EVROPO „A SAD ADIO“ ! Rusija zabranjuje izvoz BENZINA?

EVROPO „A SAD ADIO“ ! Rusija zabranjuje izvoz BENZINA?

0

Ruska Vlada planira da od 1. marta uvede privremenu zabranu izvoza benzina, rekao je danas prvi zamijenik ruskog premijera Aleksandar Novak.

Ruska novinska agencija TASS navodi da se očekuje da će ova mjera biti na snazi šest mjeseci i da će se time nadoknaditi porast potražnje za gorivom tokom proljeća i ljeta. Ruske vlasti su sličnu mjeru preduzeli u jesen prošle godine kako bi opskrbili domaće tržište i stabilizovali cijene.

Međutim, odluka ruskih vlasti imaće nekoliko izuzetaka i od zabrane izvoza biće izuzete članice Еvroazijske ekonomske unije /Jermenija, Bjelorusija, Kazahstan i Kirgizija, te Južna Osetija, Abhazija, Mongolija i Uzbekistan.

„Svrha ove mjere je sprečavanje nestašice na tržištu i značajniji rast cijena. Trenutno proizvodimo istu količinu benzina koliko i potrošimo, tako da bi povećan izvoz doveo do nestašice i povećanja cijena. Stoga je odluka Vlade preventivna mjera prije sezonskog povećanja potražnje“, naglasio je analitičar tržišta iz „Nacionalnog fonda za energetsku bezbjednost“ Igor Juškov.

On je istakao da je od sredine proljeća potrošnja goriva u Rusiji tradicionalno u porastu zbog početka radova u polju, pojačane upotrebe vozila i praznika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: