Naslovna Izdvajamo Oko 25 zemalja zainteresovano za pridruživanje BRIKS-u: 11 će biti primljeno ove...

Oko 25 zemalja zainteresovano za pridruživanje BRIKS-u: 11 će biti primljeno ove godine na samitu u Kazanju

0

Oko 25 zemalja saopštilo je da je zainteresovano da se pridruži BRIKS-u, a sudbina 11 država kada je riječ o eventualnom pridruživanju savezu biće riješena ove godine na sledećem samitu u Kazanju, rekao je za TASS ambasador Južne Afrike u Rusiji Mzuvukile Džef Maketuka.

„Tamo će biti objavljeni novi članovi, posebno kada je riječ o zemljama koje su već podnijele zahtjev za pridruživanje. To su, na primjer, Alžir, Bjelorusija, Pakistan i mnogi drugi. Tako da će u Kazanju doći do proširenja, ali svejedno neće biti moguće da se prihvate ostale zemlje. To mora da se odvija postepeno“, dodao je.

Kako je objasnio ambasador, ni on, ali ni niko drugi ne može da precizira koliko novih zemalja će postati deo BRIKS-a ove godine, pošto je to pitanje o kojem odlučuju predsjednici država.

„Pitanje proširenja BRIKS-a biće aktuelno u doglednoj budućnosti. Brazil će, nakon Rusije, biti sledeća zemlja koja će predsjedavati (savezom) i on će nastaviti da se bavi ovim pitanjem sve dok lideri ne odluče da naprave pauzu“, kaže Maketuka.

Govoreći o proteklom samitu BRIKS-a, koji se 2023. održao u Johanesburgu, Maketuka je rekao da je tokom sastanaka 90 odsto vremena bilo posvećeno proširenju.

„Problem je bio taj što tada nije bilo ni modela za proširenje, ni mehanizma za prihvatanje novih članova. Morali smo prvo da odredimo kako da ocjenjujemo uslovne kandidate, koji će biti kriterijumi. Upravo zbog toga, 20. avgusta 2023, na 15. samitu BRIKS-a u Johanesburgu, odredili smo osnovne kriterijume“.

(RT Balkan)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: