20.7 C
Banja Luka

Fico: Rusija se ne može pobijediti na bojnom polju, nikada se neću složiti sa članstvom Ukrajine u NATO-u

Premijer Slovačke Robert Fico izjavio je da žali zbog toga što na samitu Evropske unije, planiranom za 21. i 22. mart, niko neće govoriti o miru u Ukrajini, nego će svi govoriti samo o ratu.

„Sjutra imamo pregovore u Briselu, a o Ukrajini ćemo, naravno, razgovarati nekoliko sati. Tamo nijednom neće biti izgovorena riječ ‘mir’, već samo ‘rat’, ‘oružje’, ‘patrone’. Gdje ćemo biti za tri godine? Tamo gdje smo i sada“, rekao je Fico poslanicima slovačkog parlamenta uoči samita.

On je naglasio da se Slovačka zalaže za što skorije uspostavljanje primirja u Ukrajini.

„Naše pitanje je jednostavno: nije li bolje 10 godina pregovarati, čak i uz rizik da pregovori u nekom trenutku budu zaustavljeni, a ratna dejstva nastavljena, nego da se dopušta ljudima da i dalje ubijaju jedni druge? Pitate me za plan o miru: pod hitno obustaviti vatru, početi pregovore i dogovoriti se o nečemu što će odgovarati svima. Šta je danas potrebno Ukrajini? Potrebne su joj garancije bezbjednosti? Šta kažu Rusi? Potrebne su im garancije bezbjednosti? Verujete li u to da će Rusija otići iz Donbasa i Luganska? To je naivno. To je nemoguće. Oprostite, ali to je politička realnost. Mislite li da će Rusija otići s Krima? To je prosto nemoguće“, dodao je Fico.

Prema njegovim rečima, na bojnom polju nije moguće poraziti Rusiju.

„U običnom ratu, koji se sada vodi u Ukrajini, nikada nećete uspjeti da pobijedite nuklearnu državu. Nikada. Tačka“, zaključio je Fico.

On je, takođe, rekao da se nikada neće složiti sa članstvom Ukrajine u NATO-u.

„Nikada. Neophodno je da Ukrajina bude neutralna, kao tampon zona između zemalja NATO-a i Rusije. Tada će to biti bezbjedno“, naveo je Fic

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here