Naslovna Republika Srpska Foča: U avgustu povećan broj saobraćajnih nesreća i prekršaja javnog reda i...

Foča: U avgustu povećan broj saobraćajnih nesreća i prekršaja javnog reda i mira

Na području Policijske uprave Foča broj saobraćajnih nezgoda i prekršaja javnog reda i mira u avgustu je povećan u odnosu na isti period prošle godine, dok je smanjen broj krivičnih djela, istaknuto je na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati rada ove Uprave u proteklom mjesecu.

Sa prošlogodišnjih 35 broj saobraćajnih nezgoda u avgustu povećan je na 51. U ukupnom broju saobraćajnih nezgoda lakše povrede zadobila su tri lica, dok je teže povrijeđeno šest osoba.

-Najčešći uzrok je neprilagođena brzina i zbog toga bilježimo 17 saobraćajnih nezgoda, dok su ostali slučajevi vezani za odstojanje i vožnju unazad-rekao je načelnik Odjeljenja policije PU Foča Voislav Krunić.

Protekli mjesec obilježila je pojačana kontrola saobraćaja koja je rezultirala evidentiranjem 1.949 prekršaja iz te oblasti, što je povećanje za 45 procenata.

-Iz saobraćaja je isključeno 21 vozilo i to je za 61 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Isključena su 183 vozača, od kojih 112 zbog vožnje pod dejstvom alkohola i 63 zbog upravljanja vozilom pod dejstvom droga ili odbijanja na testiranje-rekao je Krunić.

Javni red i mir narušen je 41 put, a policija je zabilježila 44 prekršaja, 27 više nego u avgustu prošle godine.

-Do porasta ukupnog broja prekršaja javnog reda i mira došlo je najviše zbog evidentiranih prekršaja koji se odnose na konzumiranje opojnih droga, jer je policija imala pojačane aktivnosti na otkrivanju ovih prekršaja. Porast su uslovili i prekršaji koji se odnose na vrijeđanje i ometanje državnih organa u vršenju dužnosti-istakao je Krunić.

U avgustu je evidentirano 19 krivičnih djela, u odnosu na prošlogodišnjih 20. Prema strukturi najviše krivičnih djela je iz oblasti opšteg kriminaliteta, njih 15, dok su četiri iz oblasti privrednog kriminaliteta, kaže načelnik Odjeljenja kriminalističke policije PU Foča Duško Tomović.

-Izdvaja se krivično djelo teške krađe gdje su gostima rafting kampa, državljanima Srbije, ukradeni mobilni telefoni, ručni satovi, parfemi, dron i novac. Brzom intervencijom službenika Odjeljenja kriminalističke policije PU Foča utvrđen je identitet jednog od počinilaca krivičnog djela. Izvršilac je lociran i pronađen je jedan dio otuđenih predmeta, što je rezultiralo rasvjetljavanje teške krađe-rekao je Tomović.

Na konferenciji za novinare istaknuto je da je stanje bezbjednosti na području koje pokriva Policijska uprava Foča zadovoljavajuće.

-Policijski službenici tokom avgusta su preduzeli niz preventivnih i represivnih akcija s ciljem očuvanja povoljnog stanja bezbjednosti. U tome smo uspjeli i tokom turističke sezone nije bilo prekršaja, krivičnih djela i saobraćajnih nesreća sa najtežim posljedicama-rekao je načelnik PU Foča Velimir Kostović.

Policija je apelovala na građane da se pridržavaju mjera zaštite od širenja virusa korona koje je propisao Republički štab za vanredne situacije.