Naslovna Republika Srpska Opština Foča sufinansira buduće pripravnike – uskoro javni poziv poslodavcima

Opština Foča sufinansira buduće pripravnike – uskoro javni poziv poslodavcima

Više od stotinu mladih Fočaka sa visokom stručnom spremom nemaju odrađen pripravnički staž, pa je lokalna uprava odlučila da raspiše javni poziv poslodavcima za sufinansiranje pripravnika na način da opština uplaćuje neto platu u visini od 550 KM, a poslodavac doprinose.

Načelnik opštine Milan Vukadinović održao je sastanak sa budućim pripravnicima na kojem ih je informisao da će javni poziv poslodavcima biti raspisan iduće sedmice.

Vukadinović je istakao da zabrinjava veliki broj mladih bez pripravničkog staža, te da je namjera lokalne uprave da taj problem rješava korak po korak.

„Već u nekoliko narednih dana raspisaćemo javni poziv poslodavcima, koji će moći da prihvate sigurno oko 30 pripravnika. U narednom koraku, planiramo sa švajcarskim Karitasom da napravimo isti takav sufinansirajući model, a u trećem koraku u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje da to omogućimo još jednom broju pripravnika. Nadam se da ćemo u narednih godinu do godinu i po svim ovim mladim ljudima pomoći bar da odrade pripravnički staž“, rekao je Vukadinović.

Diplomirani inženjer šumarstva Ranko Elez godinu i po je u potrazi za prvom poslovnom šansom.

„Nisam odradio pripravnički staž i mogu samo da kažem da će nam, kada konkurs bude raspisan, to mnogo značiti. Mi pripravnici očekujemo da će to biti što prije da možemo da tražimo poslodavce i nadam se da će nam prvi poslodavci kojima se obratimo pružiti priliku“, rekao je Elez.

Ovaj potez opštine obradovao je i Jelenu Jojić, diplomiranog ekologa.

„Tražim aktivno posao i ovaj sastanak mi je, zaista, mnogo značio. Vjerujem da ću dobiti priliku da steknem prvo radno iskustvo“, rekla je Jojićeva.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Zavoda za zapošljavanje, kao i zainteresovani poslodavci.

Rukovodilac fočanske filijale Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Miloš Milić kaže da je ideja opštine odlična.

„Bićemo svi u istom timu da bi se stvorile mogućnosti za odrađivanje pripravničkog staža za ove mlade ljude koji aktivno traže posao. Raduje me da se opština uključila u program zapošljavanja mladih pripravnika, kao i najave da će se u taj proces uključiti i međunarodne organizacije“, naveo je Milić.

Notar Darinka Gavran, potencijalni poslodavac, kaže da praktikuje da se javlja na ovakve konkurse da bi mladim pravnicima dala priliku da steknu iskustvo.

„Nadam se da ću i na ovom konkursu uspjeti izabrati adekvatnog pripravnika. Kandidati mogu slobodno da navrate i da ponesu svoj si-vi“, rekla je Gavranova.

Na konkursu će moći da učestvuju privatnici, javna preduzeća i ustanove koje nisu korisnici opštinskog budžeta.

Opština je pripremila i anketu za buduće pripravnike kojom prikuplja podatke o njihovoj školskoj spremi, za koje poslove su sve kvalifikovani, koliko dugo traže posao i slično.

Anketa se može popuniti u prostorijama fočanske filijale Zavoda za zapošljavanje.