Naslovna Republika Srpska Formirana cijena peleta za tržište Republike Srpske

Formirana cijena peleta za tržište Republike Srpske

0

Na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Savjet ministara BiH na vanrednoj sjednici održanoj 15.06. ove godine donio je Odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrevnog drcveta i proizvoda od drveta, a čije trajanje je 90 dana.

Pomenuta Odluka izazvala je mnoštvo problema među proizvođačima peleta i ogrevnog drveta. Tim povodom održan je sastanak u Privrednoj komori sa predstavnicima privrednih društava iz ovog sektora, kako bi se pronašlo rješenje za prevazilaženje novonastale situacije.

Odluka o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih sortimenata trebala je da utiče na smanjenje cijena, međutim, cijene su ostale iste kao i prije donošenja odluke.

Na sastanku u područnoj Privrednoj komori dogovoreno je da cijena peleta za sad stagnira i da tona peleta bude 480 KM +PDV. Proizvođači peleta traže ukidanje zabrane izvoza ali ni to neće smanjiti cijenu tako da će građani opet plaćati pelet duplo više nego 2021. godine.

 „Mi smo svjesni da je ovo skupa cijena za slabu platežnuu moć ali neki od proizvođača su spremni da prihvate cijenu i da radimo na granici rentabilnosti, ali da se zabrana izvoza peleta što prije ukine da se kompenzuje gubitak koji bi se ostvario na domaćem tržištu“, kaže Goran Ivanović,predsjednik Asocijacije proizvođača peleta u BiH.

Sa proizvođačima ogrevnog drveta dogovoreno je da zadrže cijene na nivou prošlogodišnjih odnosno 180 KM po jednoj paleti.

 „Sa predstavnicima Šuma RS dogovorili da zadrže cijenu i da sa udruženjima, porodicama palih boraca sindikatima dogovore da direktno kupuju od Šuma RS drvo po cijeni od 72KM i da se im se daju povlastice u smislu odgođenog plaćanja tih ogrevnog drveta“, kaže Goran Račić, predsjednik Područne Privredne komore RS.

Iako postoje najave restriktivnijih zakonskih mjera, ako do 24.septembra, do kad je Odluka o zabrani izvoza na snazi, ne dođe do ispoljavanja, kako su rekli, ekonomskog patriotizma, to ne pruža građanima olakšanje jer su uvijek oni na gubitku. Neki proizvođači ostvaruju ekstra profite, a vlastima očigledno nedostaje ili volje ili sposobnosti da se pozabave sa ključnim pitanjima za budžete građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: