Naslovna Republika Srpska Preuzimaju najveći solarni projekat u BiH i stiču većinski udio

Preuzimaju najveći solarni projekat u BiH i stiču većinski udio

0

Konkurencijsko vijeće BiH objavilo je da je zaprimilo prijavu mađarske kompanije “Lugos Renewables” (LREN) kojom ona želi preuzeti većinsko vlasništvo nad Solarnom elektranom Trebinje 1, izvještava BiznisInfo.

Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine je danas objavilo da je još 17. januara 2022. godine zaprimilo Prijavu koncentracije privrednih subjekata Mješoviti Holding Elektroprivreda Republike Srpske, Matično preduzeće a.d. Trebinje, i Lugos Renewables Karlatolt Felelossegu Tarsasag Republika Mađarska.

Prijavom mađarska kompanija stiče većinski udio u osnovnom kapitalu privrednog subjekta Solarna fotonaponska elektrana Trebinje 1, Stepe Stepanovića bb, Trebinje.

Predmetna koncentracija će imati efekat na relevantnom tržištu proizvodnje, trgovine i snabdijevanja električnom energijom na teritoriji Republike Srpske.

Ova solarna elektrana koja bi trebalo da se gradi u okolini Trebinja vrijedna je više od 50 miliona evra i biće najveća u BiH.

Ištvan Halaš, generalni direktor kompanije, nedavno je rekao da je kompanija s Elektroprivredom Republike Srpske potpisala sporazum o tajnosti što se tiče određenih detalja ugovora.

Na činjenicu da su detalji ugovora tajni, više puta je upozorio Transparency International u BiH.

Mađari će biti vlasnici 70 posto udjela u preduzeću “Solarna elektrana Trebinje 1”, kao i koncesije, koja je prvobitno dodijeljena “Elektroprivredi RS”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: