Naslovna Najnovije Gdje nestade zakon o ispitivanju porijekla imovine?

Gdje nestade zakon o ispitivanju porijekla imovine?

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Jelena Trivić postavila je pitanje na svom fejzbuk nalogu: Gdje nestade pompezno najavljeni zakon o utvrđivanju porijekla imovine?

Najavljen prije nekoliko mjeseci, sa prethodnog zasjedanja povučen je uz obrazloženje da bi rasprava trajala bar dva dana i da čekamo smirivanje situacije u vezi korona virusa.
Evo situacija se smirila, a Zakona nema na dnevnom redu Narodne skupštine.
Nadam se iskreno da ćemo ovaj Zakon usvojiti u ovom sazivu Narodne skupštine.
Zakon treba primijeniti prvo na političare i visoke funcionere Republike Srpske i njima bliske srodnike.

Prijavljujem se da budem prva čija će se imovina ispitati po službenoj dužnosti. Nakon mene neka to budu i svi čelnici vladajuće strukture.
Ja sam se tom Zakonu obradovala, pripremila niz sugestija koje ću pretočiti u raspravu, a kasnije u amandmane. Zašto da ne otvorimo ovu, za nekog veoma laku, ali za neke veoma tešku i kontroverznu temu?

Pozivam vladajuću većinu, tačnije SNSD, da nam Zakon koji su najavili i pripremili upute u proceduru, kad već nisu htjeli da razgovaraju o ovoj temi kada je opozicija predlagala.
S obzirom da je Zakonom predviđeno da stupi na snagu od 1.1.2023. godine, sigurna sam da će se primijenjivati u svrhe zbog kojih se donosi i da neće biti političke mogućnosti da se pretvori u zakon o legalizaciji nelegalno stečene imovine, napisala je Jelena Trivić na svom fejzbuk nalogu.

Podsjećamo, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavio je u februaru da će njegova stranka predložiti uvođenja zakona o ispitivanju porijekla imovine, dok su prije nekoliko godina čelnici SNSD-a ovaj isti prijedlog opozicije odbijali.

(BN)