Naslovna Društvo General Đampjero Romano: NATO uložio milione za uništavanje municije u Srbiji

General Đampjero Romano: NATO uložio milione za uništavanje municije u Srbiji

0

Šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu, brigadni general Đampjero Romano rekao je danas da partnerstvo Srbije i Severnoatlantske alijanse nastavlja da se razvija kroz politički dijalog i praktičnu saradnju, a  da je Alijansa uložila milione za uništavanje zaostale municije u Srbiji.

    „Srbija je cenjeni partner NATO-a, koji je potpuno posvećen našem partnerstvu i trajnoj bezbednosti i stabilnosti širom Zapadnog Balkana. Proteklih 16 godina NATO (kancelarija NATO u Beogradu postoji od 2006. godine) i Srbija razvijaju obostrano korisno partnerstvo kroz politički dijalog i praktičnu saradnju u brojnim domenima, uz potpuno poštovanje politike vojne neutralnosti Srbije. Sve što radimo zajedno zasniva se na zahtevima Srbije i prilagođeno je njenim potrebama“, rekao je Romano za „Juropijan Vestern Balkans“.

On je istakao da Alijansa pomaže Srbiji da modernizuje svoje bezbednosne snage i institucije, a zanimljiv je podatak da je NATO uložio milione kako bi se u Srbiji uništila municija.

„Uložili smo milione evra kako bismo Srbiji pomogli da uništi stotine tona zastarele municije. Srbija i NATO su takođe radili zajedno na obuci vojnih lekara iz Iraka. Srbija bira u kojim oblastima želi da napreduje ili se unapređuje, tamo gde NATO kao organizacija može pružiti dodatu vrednost. Na kraju dana, dinamika i opseg naše podrške zavise od Srbije“, rekao je šef kancelarije Alijanse u Beogradu.

Otkrio je da NATO i Srbija imaju dugotrajnu naučnu saradnju u okviru programa NATO Nauka za mir i bezbednost, gde srpski naučnici pružaju veoma dragocen doprinos ovim projektima.

Lobiraju među građanima, ali bezuspešno

Romano je rekao da su iz Severnoatlanske alijanse uvek otvoreni za razgovor sa građanima Srbije o trenutnom stanju partnerstva i perspektive za njegov dalji razvoj.

    „Angažovanost u vidu komunikacije s javnošću predstavlja veoma važan deo odnosa NATO i Srbije. U tom pogledu, moj tim u Vojnoj kancelariji za vezu u Beogradu i ja smo potpuno posvećeni komunikaciji s javnošću kako bismo sa različitim segmentima stanovništva pričali o širini našeg partnerstva i koristima koje od njega imaju i Srbija i NATO, kao i o njegovom doprinosu regionalnoj stabilnosti“, istakao je on.

Romano je dodao da se misija NATO, Kfor, danas broji više od 3.700 pripadnika iz 27 zemalja, među kojima su članice i partneri NATO, pokušavajući da se dodvori Srbima pričom o Kosovu i Metohiji koje oni zapravo „čuvaju“. On je potpuno zanemario činjenicu da Kfor ne bi ni bio na KiM da NATO nije izvršio protivpravnu agresiju na SRJ 1999. godine.

    „Naša misija KFOR igra važnu ulogu u pružanju sigurnog i bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu, shodno Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine“, poručio je on

Kaže da je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u „redovnom kontaktu sa predsednikom Vučićem“.

„Politički dijalog sa različitim sagovornicima iz Srbije jedna je od naših glavnih svakodnevnih aktivnosti u Beogradu, a ogleda se u redovnim posetama visokih zvaničnika NATO Srbiji. Nedavni primer su posete zamenika pomoćnika generalnog sekretara za politička pitanja i bezbednosnu politiku Havijera Kolomine i zamenice pomoćnika generalnog sekretara za operacije Burču San“, istakao je Romano.

    Kada je u pitanju praktična saradnja, Romano je želeo da skrene pažnju na, kako je rekao, brojne aktivnosti u okviru programa Partnerstvo za mir, potpisanog sa Srbijom 2006. godine.

„Na primer, radimo zajedno kako bismo bili spremniji za suočavanje sa vanrednim situacijama poput poplava i šumskih požara. U tom pogledu naročito važna je bila vežba NATO za civilnu spremnost pod imenom ‘Srbija 2018, koju su u Mladenovcu zajedno organizovali i održali MUP Srbije i Evroatlantski centar za koordinaciju odgovora na vanredne situacije NATO (EADRCC). Tom prilikom smo mnogo toga naučili jedni od drugih kroz veoma profesionalnu razmenu iskustava i najboljih praksi. Ovo je najveća vežba koju je EADRCC ikad održao, sa oko 2.000 učesnika iz 40 zemalja, među kojima su kako članice, tako i partneri NATO“, naglasio je Romano.

    On ističe da NATO obučava srpske vojnike za mirovne misije, pruža obrazovanje i obuku oficirima i osoblju Vojske Srbije u više vidova, između ostalog, kroz posete zemljama NATO i njihovo učešće u programima za obuku gde razmenjuju iskustva i obučavaju se zajedno s osobljem NATO.

„Oni se obučavaju, uče i rade zajedno kako bi stekli nove veštine i stručnost. Sve ove aktivnosti pomažu Vojsci Srbije da dalje razvija svoje kapacitete i veštine u cilju uspešnog učešća u multinacionalnim misijama pod okriljem UN i EU, kojima Srbija već pruža vrlo značajan doprinos“, napomenuo je Romano.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube