Naslovna Izdvajamo Glavna tema razgovora Vučića i Putina biće cijena gasa: Srbiji privilegovani status!

Glavna tema razgovora Vučića i Putina biće cijena gasa: Srbiji privilegovani status!

0

Da će glavna tema na predstojećem sastanku šefa ruske države Vladimira Putina i njegovog gosta, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, biti cijena gasa, već se zna, i pitanje je samo hoće li 25. novembra domaćini uvrstiti i našu zemlju u red privilegovanih država koje zbog dugoročnih ugovora imaju mnogo povoljniju cijenu od sadašnje tržišne.

Budući da će Bjelorusija, Jermenija, Kina i još neke evropske zemlje i 2022. plaćati gas po staroj cijeni, ostaje nam nada da će predsjednik Putin razumjeti molbu da u red povlašćenih uvrsti i Srbiju, koja je Rusiji strateški partner i u svakom smislu prijateljska zemlja.

Ruski mediji su već saopštili sa kakvim će željama stići u Soči predsjednik prijateljske Srbije. U dosadašnjim pregovorima predstavnici “Gasproma” predložili su da se budući cjenovnik formira tako što će činiti 70 odsto berzanske cijene gasa, a 30 odsto po naftnoj formuli. Kada se to sabere, cijena za hiljadu kubika gasa bila bi 790 dolara umesto 270, koliko mi sada plaćamo. Srbija sada kupuje gas 100 odsto po naftnoj formuli koja se koristi još iz sovjetskih vremena. Jedna od varijanti je da se plaća 30 odsto berzanske cijene i 70 procenta po naftnoj formuli, što znači da bi Srbija hiljadu kubika plaćala oko 510 dolara što je takođe gotovo duplo više nego do sada.

Predsjednik Vučić je otvoreno i iskreno rekao da je predložena cijena za nas previsoka i zato lično ide u Rusiju da zamoli Putina da Srbiji ostane stara, naftna formula za računanje, barem do kraja sezone grejanja. Kakav će dogovor biti postignut u Sočiju, znaće se u četvrtak nakon sastanka dvojice državnika i prijatelja.

Osim što će tražiti najpovoljniju moguću cijenu, predsjednik Vučić najavio je i molbu da se poveća obim, odnosno količina gasa za Srbiju, jer sada trošimo duplo više nego u nekim prethodnim godinama. Srbija kupuje isključivo ruski gas koji je sve donedavno stizao preko Ukrajine i Mađarske, a od 1. januara preko Bugarske gasovodom “Turski tok”.

U prvoj etapi Srbija će tim gasovodom dobijati oko četiri milijarde kubika godišnje čime će se pokriti sve potrebe industrije ali i domaćinstava. Po projektu, godišnje bi gasovodom “Turski tok” trebalo da prođu 12,4 milijarde kubika gasa za Srbiju i zemlje Evropske unije.

Rusija svoj dragocjeni plavi energent ne prodaje svim zemljama po istoj ceni, a najjeftiniji gas u Evropi u ovoj godini plaćala je Bjelorusija. Za jednog od najbližih ruskih saveznika hiljadu kubika gasa košta samo 128 dolara, što je u ovom momentu, kada cijene na tržištu divljaju, veliki “poklon”. Nije tajna da su poslednjih godina trajali mukotrpni pregovori rukovodstva “Gasproma” i Bjelorusa, a jedan od razloga je bio i visok dug Bjelorusije za već potrošeni gas. Presudio je Vladimir Putin, a ruski predsjednik je 9. septembra saopštio da će i 2022. cijena za Belorusiju ostati ista. Poznato je da je rukovodstvo “Gasproma” planiralo da podigne cijenu gasa za Bjelorusiju, ali to nije dozvolio Putin jer je svjestan da bi se ta prijateljska i saveznička zemlja našla u teškoj ekonomskoj situaciji. Otuda se može reći da Bjelorusi mogu samo Putinu da zahvale što imaju najjeftiniji gas u Evropi.

Od bivših sovjetskih republika i Jermenija od Rusije dobija plavi energent po sniženoj tarifi, ali ipak dvadesetak odsto skuplje u odnosu na Bjelorusiju.

Od svih zapadnoevropskih država, najnižu cijenu gasa Rusima plaća Njemačka. Zbog toga što imaju dugoročne ugovore sa “Gaspromom” i “Novatekom”, Njemci hiljadu kubika gasa plaćaju 270 dolara. Njemačke kompanije imaju razne popuste, jer su u partnerskim odnosima sa ruskim gasnim gigantima.

Gotovo prije dvije decenije Zapadna Evropa je postavila cilj da se ukinu dugoročni ugovori za kupovinu gasa koji su vezani za cijenu nafte na svjetskom tržištu. Po tom principu je gas prodavao i SSSR. Primjera radi, ako je cijena barela nafte 70 do 75 dolara, hiljadu kubika gasa je od 250 do 300 dolara. Po toj formuli gas kupuje Turska. U EU su smatrali da im je rentabilnije da kupuju gas po berzanskim cijenama, ali su one ove godine skočile za čak više od 300 odsto. Zbog toga što uporno ne žele da kupuju gas po “naftnoj formuli”, najskuplje plavi energent od Rusa kupuju u Velikoj Britaniji. Eksperti prognoziraju da ukoliko ova zima bude veoma hladna, cijene gasa mogu da skoče i do tri hiljade dolara za hiljadu kubika.

Što se tiče Azije, po najpovoljnijoj cijeni ruski gas kupuje Kina, koja hiljadu kubika plavog goriva plaća samo 171 dolar. “Gasprom” dostavlja gas u Aziju cjevovodima “Snaga Sibira”, a ovaj energetski gigant je još 2014. potpisao dugoročni ugovor sa Kinom na 30 godina. Poređenja radi, Turkmenija prodaje Kini gas za 238 dolara.

Srbija, kao zemlja saveznik Rusije, koja nije popustila pred moćnim pritiscima Zapada da im uvede sankcije, svakako bi mogla da očekuje razumijevanje i cijenu “Gasproma” koja će biti u odnosu na većinu evropskih zemalja.

Rezerve za 100 godina

Srredinom septembra predsjednik “Gasproma” Aleksej Miler izjavio je da su rezerve gasa u Rusiji najveće na svijetu i da ih ima dovoljno za narednih 100 godina.

– Neka od nalazišta gasa na Jamalu će se koristiti do 2132. godine. Zbog toga su perspektive punjenja gasovoda veoma dobre – kazao je Miler.

Među svjetskim kompanijama “Gasprom” ima najveće zalihe na svijetu, on je vlasnik 16 odsto, a u Rusiji mu pripada 70 procenata rezervi plavog energenta.

(Novosti online)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube