Naslovna Društvo Miša učio i čuvao ovce: Master iz istorije završio sa desetkom

Miša učio i čuvao ovce: Master iz istorije završio sa desetkom

0

Mladi istoričar Miša Anđelković, iz pirotskog sela Obrenovca, dok je studirao svaki slobodni trenutak provodio je na svom imanju i čuvao stado od 80 ovaca.

To ga nije omelo da master studije istorije u Novom Sadu završi sa desetkom, prenosi RTS.

Miša Anđelković je spojio stari, srednji i novi vijek sa stadom ovaca. Pašnjaci i livade često su bile njegova čitaonica.

– Milina je bilo učiti sa njima, sa ovcama… mir, tišina, stvarno je bilo uživanje. Biblioteka i čitaonica su bile sa mnom u svakom trenutku. Knjiga je uvijek u torbi… – priča Anđelković.

Djed Ljubomir uveo ga je u svijet istorije, a kada je odlučio da joj se posveti, dobio je podršku roditelja, piše RTS.

“Mislim da se i cijelo selo ponosi Mišom”

Stojan Anđelković, Mišin otac, ističe da je izuzetno ponosan na svog sina.

– Bez obzira što je on učio i fakultet, on je nama pomagao. Cijelog ljeta je bio ovčar, sa sobom je uvijek nosio knjige, uz ovce je završio fakultet… a mislim da se i cijelo selo ponosi Mišom – kaže Stojan.

Iako je stažirao u Pirotu i dobio zvanje kustosa, Mišino obrazovanje nije bilo dovoljno da dobije posao. Ipak, otvorila su se neka druga vrata.

“Drago mi je da sam dobio onaj posao koji sam želio”

– Ja sam dobio poziv iz Beograda – poziv od direktora Dejana Ristića i naravno, ponudu sam odmah prihvatio, tako da sam već počeo da radim. To je upravo ono što sam ja htio. I svakako mi je jako drago da sam dobio onaj posao koji sam želio. I to je samo jedan izazov da ja dokažem da sam tu gdje jesam s pravom – kaže Miša.

Tom mladom čovjeku istorija je strast – ali ne jedina. Obožava odbojku i stripove, uz koje je naučio italijanski jezik, ima biblioteku sa više od tri hiljade knjiga.

Riješen da se i dalje usavršava, kaže da ne bi mijenjao dobitnu kombinaciju, pa će vjerovatno i doktorat, osim na fakultetu, pripremati na prostranim pašnjacima uz svoje stado.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube