Naslovna Politika GOVEDARICA: Vlasti neće ukinuti akcize, jer uzmu milijardu i po više

GOVEDARICA: Vlasti neće ukinuti akcize, jer uzmu milijardu i po više

0

„Vlasti će učiniti sve da akcize ostanu. Za dva mjeseca 2022. imaju 240 miliona KM više sredstava nego 2021. Za godinu dana u 2022. uzeće milijardu i po više od građana nego prošle godine“, rekao je za N1 Vukota Govedarica, član Predsjedništva SDS-a.

Istakao je da su objašnjenja vlasti o ukidanju akciza “suluda, bezobrazna i u domenu političkog ludila”.

“Čuli smo do toga da su bitnije penzije nego ukidanje akciza gdje smo na najdirektniji način čuli da se namjenska sredstva ne koriste za puteve i autoputeve već za začepljivanje budžetskih rupa”, rekao je Govedarica u Danu uživo.

Na komentare da je potrebno uraditi opsežnu analizu kako bi se akcize ukinule, kazao je da su to trebali uraditi UIO, vlasti u institucijama BiH i entitetima i da kažu koliko sredstava se “ubralo” i na koji način su potrošena.

“Neće da urade jer ne žele informisati javnost koju su ogromnu količinu novca oporezovali i oteli od građana. Budžet za dva mjeseca ima 240 miliona KM više sredstava nego 2021. Za godinu u 2022. uzet će milijardu i po više nego prošle godine. I očekujete od njih da nešto značajnije urade? Naravno da neće, uradit će sve da akcize ostanu”, rekao je Govedarica.

Istakao je kako je u planu SNSD-a stoji “da će bogati biti još bogatiji ako se smanji PDV na životne namirnice”.

“To je političko ludilo, bahatost i drskost. Njihov cilj je da taj prijedlog obore u Domu naroda, a onda da idu sa svojim zakonom gdje traže nultu stopu i pričati narodu kako hoće to da smanje na nulu i to onda ne izglasaju. Cilj Dodikov i SNSD-a nije da se stopa s pet posto smanji na nultu već da se ne skine sa 17 na pet posto”, zaključio je Govedarica.

Govoreći o tome što poslanici SDS-a, kao ni ostali iz Republike Srpske nisu prisustovali sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH, kazao je kako bi njihov ulazak u salu bio besmislen kada nije bilo proste većine vladajućih stranaka.

“Nisam očekivao da se može desiti da nema proste većine koju su definisali SDA – HDZ – SNSD većina. Političke stranke iz Srpske koje ne čine vlast da su ušle na sjednicu, napravile bi kvorum SNSD i HDZ-u koji su blokirali sjednicu, a mi ne bismo imali 10 ruku da zaustavimo propise koji ne idu u korist Republike Srpske. Besmislen bi bio ulazak. Zašto su oni to juče uradili ne znam, treba njih pitati”, rekao je.

Naveo je kako uvijek rade stvari “za koje smatraju da idu u korist građana Republike Srpske”.

(N1)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube