Naslovna Izdvajamo Grad Avdivka na istoku Ukrajine pred padom: Rusi u jednom danu izveli...

Grad Avdivka na istoku Ukrajine pred padom: Rusi u jednom danu izveli osam napada

0

Ruske snage nastavljaju s  zauzimanjem Avdivke u istočnoj Ukrajini. Odbrana grada, koji je opkoljen već mjesecima, pokušava se razbiti pojačanim vazdušnim bombardovanjem, objavila je ukrajinska vojska.

Ruske snage krenule su u novi napad sredinom oktobra s ciljem opkoljavanja strateški lociranog grada u vidokrugu okupiranog Donjecka. Od tada su uspjeli pomaknuti liniju fronta.

„Borbe još traju. U posljednja dva dana okupatori su povećali broj zračnih napada koristeći navođene bombe iz aviona Su-35“, rekao je Oleksandr Shtupun, jedan od portparola ukrajinske vojske.

 

Dodao je, dodavši da su ukrajinski vojnici odbili osam napada na grad u posljednja 24 sata.

Prema njegovim riječima, u gradu poznatom po ogromnoj koksari „nijedna zgrada“ nije ostala neoštećena, od prijeratnih 32.000 stanovnika ostalo je nešto više od 1.500, a evakuacija još traje. Bolnica radi pod stalnim granatiranjem, radi samo jedna trgovina, dodao je.

Ukrajinski načelnik štaba Valerij Zalužni rekao je da je razgovarao o „najvrućim sektorima“ prve crte fronte s Charlesom Brownom, predsjednikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država.

Đoković plesom oduševio sve (VIIDEO)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube