21.7 C
Banja Luka

Grković: Grad Trebinje se neracionalno zadužuje za 5 miliona KM

Komentarišući za BN TV najavu novog kreditnog zaduženja grada Trebinja, Blagoje Grković iz SDS Trebinja je rekao da odbornici ove stranke neće podržati ovu inicijativu I da je riječ o apsolutno nepotrebnom i neracionalnom zaduženju.

“Gledajući plan utroška kreditnih sredstava sasvim je jasno da ovo zaduženje ne predstavlja urgentne potrebe grada Trebinja, a sam plan je napisan šturo i ne možemo ni vidjeti na šta konkretno će ovaj kredit biti utrošen. Smatramo da u ovom momentu nije potreban ovaj kredit i da sredstva za pojedine stavke  mogu i moraju biti obezbjeđena na nekim drugim stavkama budžeta.

Grković je podsjetio da trenutno zaduzenje grada iznosi više od 16 miliona konvertibilnih maraca, “a oni nas zadužuju za novih 5 miliona i to na period od 11 godinama računajući grejs period. Sva razvojna politika SNSD-a se svodi na  zaduživanja, nema investicija, nema novih privrednih aktivnosti, novih zapošljavanja i stvaranja nove vrijednosti kojom bi ojačali budžet grada” – konstatovao je Grković.

On je apelovao na građane Trebinja da “ne smiju nijemo posmatrati ovo zaduženje, jer se vlast zadužuje u njihovo ime, građani su oni koji će vraćati ovaj kredit, a okoristiće se samo aktuelna vlast na čelu sa SNSD-om. Upozoravaju nas primjeri nekih lokalnih zajednica koje su neracionalnom politikom zaduzivanja SNSD-a danas u finansijskom i budžetskom kolapsu” – upozorio je Grković.

“Očigledno je da se radi o klasičnom političkom kreditu koji će poslužiti aktuelnoj vlasti u izbornoj godini za kupovinu glasova, a samo jednim dijelom  za neke investicije kako bi se u izbornoj godini stvorila lažna slika kod građana kako lokalna vlast i gradonačelnik uspješno i domaćinski rade” – smatra Grković.

“Jasno je i da je Grad Trebinje prezadužen u odnosu na bilo koji period prije 2016. godine. Podsjećamo i na veliko licemjerstvo sadašnje vlasti koja je u periodu 2012 – 2016. kada su bili opozicija, žestoko kritikovali minorna kreditna zaduženja od manje od 2 miliona maraka, a i tada je na snazi bio isti Zakon o zaduživanju, dugu i garancijama Republike Srpske. U periodu od samo 6 godina oni zadužuju Grad za nevjerovatnih 22 miliona maraka pa nam ovo i nije nešto novo. Novo je možda samo to što će u uslovima pandemije i pada privrednih aktivnosti, sve teže biti vraćati ove milionske iznose” – rekao je Grković.

 

(ISTOK)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here