Naslovna Republika Srpska Bijeljina Grupacija protiv Petrovića i dalje blokira Bijeljinu

Grupacija protiv Petrovića i dalje blokira Bijeljinu

0

„Javna nabavka Dezinsekcije na području Grada Bijeljina, ovoga puta za 2023. 2024. i 2025. godinu (zaprašivanje komaraca), najnovija je meta opstrukcija nesavjesnih učesnika u postupku javnih nabavki“, priopćeno je iz Kabineta gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića.

U priopćenju se kaže da je Gradska uprava Bijeljine odmah po donošenju Plana javnih nabavki za 2023. godinu izradila nalog za pokretanje ove javne nabavke i pokrenula je, da bi čitav proces bio blagovremeno završen, ali je firma „COSMOSOL-GROUP“ DOO Sarajevo uložila žalbu na natječajnu dokumentaciju, bez ikakve namjere da ta žalba bude uvažena.

“Ovo se može tvrditi uzimajući u obzir činjenicu da nisu uplatili naknadu za pokretanje žalbenog postupka pred Kancelarijom za razmatranje žalbe, što je tu žalbu učinilo neuredno i, kao takva, automatski je odbačena, odnosno nije uzeta u obzir. zatražila je od ovog žalioca da dopuni žalbu propisanom naknadom u propisanom roku, ali ova firma nije ispunila taj zahtjev“. stoji u priopćenju.

Dodaje se da je žalba uložena bez namjere da bude usvojena, što može značiti jedino da je njena svrha zapravo bila samo da se postupak javne nabavke odloži, odnosno blokira što više.

U priopćenju se kaže da Gradska uprava Bijeljine ponavlja da žalbe same po sebi nisu problem kada su iskrene i utemeljene u zakonu, ali ovakvi neiskreni postupci, iza kojih vjerojatno stoje sitni politički interesi, ne sabotiraju samo poslove javnih nabavki, već i sve naše građane koji trpe štetu, jer se odlažu ili onemogućavaju radove ili usluge iz javnih nabavki. 

„Ometanje ove konkretne javne nabavke nikako ne može biti shvaćen kao bezazlen, jer se onemogućava pravovremeni larvicidni tretman komaraca, odnosno uništavanje njihovih larvi, au toplim danima dolazi do ubrzanog razvoja larvi komaraca, koji našim sugrađanima mogu prenijeti razne bolesti, od kojih neke mogu imati čak i fatalan ishod po život žrtve“, kaže se u priopćenju.

Iz kabineta gradonačelnika priopćili su da će istrajati u načelima transparentnog i zakonitog provođenja svih postupaka, a jedan od vidova pospješivanja transparentnosti našeg rada jeste i upoznavanje građana sa svim opstrukcijama na koje se svakodnevno nailazi i čije se posljedice odražavaju na živote svih građana.

Detalji o blokadi opremanja dječjeg vrtića „Đurđevak“ u Ulici Jovana Dučića kod Saborne crkve, izazvanoj ulaganjem žalbe, bit će objavljeni u narednom priopćenju.

(BN)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: