Naslovna Izdvajamo „USKORO ĆETE BITI SVEDOCI“ Lavrov najavio brutalan udarac na Ameriku!

„USKORO ĆETE BITI SVEDOCI“ Lavrov najavio brutalan udarac na Ameriku!

0

SAD su, kako bi ostvarile svoje imperijalne ambicije, spremne da se odreknu principa slobodnog tržišta i poštene konkurencije – BRIKS je čista suprotnost tome, rekao je šef ruske diplomatije.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da je ubeđen da ćemo uskoro biti svedoci konkretnih rezultata širenja BRIKS-a i povećanja broja njegovih partnera.

„Ima nekoliko zvaničnih prijava, tačnije više od pet, a među njima je i Alžir“, rekao je Lavrov odgovarajući na pitanje novinara kada se očekuje ulazak novih članica u BRIKS.

Rusija i Alžir su partneri, i to ne samo u okviru OPEK+, jer imamo i Forum država izvoznica gasa u kojem i Rusija i Alžir aktivno učestvuju, rekao je ministar  Lavrov odgovarajući na pitanje da li su Rusija i Alžir konkurenti ili saveznici.

„Rusija i Alžir imaju isti princip i pozicije – želimo da tržište bude stabilno, a da bi se to postiglo nema potrebe da se lažira i da se tržište veštački baca čas na jednu čas na drugu stranu, što pokušavaju da urade SAD i njihovi saveznici“, naglasio je Lavrov.

Prema njegovim rečima, tržišta nafte i naftnih proizvoda se zasniva na balansu interesa proizvođača i korisnika, rekao je Lavrov i dodao da je to koordinisan i jedinstven pristup članica OPEK+.

On je istakao da pojedina rešenja koje OPEK+ donese često izazovu zavist kod onih koji žele da to tržište služi samo njihovim interesima i to na uštrb interesa proizvođača crnog zlata.

„OPEK+ je ostao pri svojoj poziciji i pokazao da je ozbiljan format, samostalan i odgovoran prema državama članicama, a isto može da se kaže i za Forum država izvoznica gas“, zaključio je Lavrov.

Ministar spoljnih poslova Rusije je rekao da je Alžir po svojim kvalitetima i parametrima lider među državama koje su podnele prijavu za priključenje BRIKS’-u.

Prema njegovim rečima, na poslednjim događajima u okviru organizacije je dogovoreno da se zauzme isti pristup prema svim prijavama za članstvo, a prvi korak će, kako je rekao, biti definisanje kriterijuma, parametara i uslova za pristup novih članova u organizaciju.

Ministar je naglasio da će BRIKS pronaći format koji je u saglasnosti sa zakonitim interesima svih država, kako bi u okviru BRIKS-a nastavile da podržavaju principe jednakosti i demokratije u međunarodnim političkim i ekonomskim odnosima, a buduća saradnja neće zavisiti od prihoda samo neke od strana.

„Nećemo funkcionisati kao SAD, koje svojim manipulativnim metodama grubo zloupotrebljavaju ulogu dolara u međunarodnm monetarnom sistemu. Dokazalo se da su SAD, radi trenutne koristi u sferi spoljne politike i kako bi realizovale svoje imperijalne ambicije, spremne da se odreknu principa slobodnog tržišta, poštene konkurencije i pretpostavke nevinosti – i zato je BRIKS čista suprotnost tome“, naglasio je šef ruske diplomatije.

Najavio je stvaranje mehanizama koji neće uvlačiti države u pogubnu zavisnost od instrumenata onih koji prvenstveno misle na svoju korist.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: