Naslovna Najnovije Gutereš: Gaza postaje groblje za djecu

Gutereš: Gaza postaje groblje za djecu

0

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je danas da „niko nije bezbjedan“ u Gazi, i ponovio da je hitno potreban humanitarni prekid vatre.

“Situacija u Gazi je više od humanitarne krize, to je kriza čovječanstva. Gaza postaje groblje za djecu, sa stotinama dječaka i djevojčica koji su ubijeni ili povrijeđeni svakog dana“, rekao je Gutereš, i istakao da operacije izraelske vojske gađaju civile, bolnice, izbjegličke kampove, džamije, crkve i objekte UN, uključujući skloništa.

Naveo je da je zaštita civila najvažnija, prenio je Gardijan.

“Duboko sam zabrinut zbog očiglednog kršenja međunarodnog humanitarnog prava, čemu svjedočimo. Da budem jasan, nijedna strana u oružanom sukobu nije iznad međunarodnog humanitarnog prava“, rekao je Gutereš, prenosi Tanjug.

On je istakao da je više novinara ubijeno u periodu od posljednje četiri sedmice nego u bilo kom sukobu u posljednjih 30 godina.

„Više humanitarnih radnika UN je ubijeno nego u bilo kom uporedivom periodu u istoriji naše organizacije“, naveo je Gutereš i istakao da humanitarna pomoć koja stiže preko graničnog prelaza Rafa nije ni približno dovoljna za 2,7 milinona ljudi u Gazi.

On je naglasio da je nešto više od 400 kamiona sa humanitarnom pomoći prešlo u Gazu u protekle dvije nedjelje, a da ih je prije početka rata Izraela i palestinske militantne grupe Hamas oko 500 prelazilo svakog dana, i dodao da nijedan kamion koji je prešao Rafu u posljednje dvije nedjelje nije prenosio gorivo.

“Bez goriva umiru bebe u inkubatorima i pacijenti na aparatima za održavanje života. Voda se ne može pumpati ili prečišćavati. Sirova kanalizacija bi uskoro mogla da počne da šiklja na ulice, dalje šireći bolesti“, rekao je Gutereš.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: