Naslovna Izdvajamo HAG KAO GILJOTINA ZA SRBE! Jedino njih 7 osudili na doživotnu robiju!...

HAG KAO GILJOTINA ZA SRBE! Jedino njih 7 osudili na doživotnu robiju! OVO SU IMENA

Presuda kojom je bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora, sedma je takva presuda dosuđena za 28 godina postojanja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju osnovao je UN u maju 1993. godine, kako bi se bavio ratnim zločinima počinjenim tokom raspada Jugoslavije devedesetih godina.

Tokom svog rada izrekao je sedam doživotnih kazni zatvora, od kojih su sve prema Srbima – ako se računa i Ratko Mladić, prema pisanju portala Nova.rs.

Među osuđenima na doživotnu robiju je i Radovan Karadžić, kojeg je Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične postupke, nasljednika Haškog tribunala, osudilo marta 2019. godine na doživotnu kaznu zatvora.

Na doživotnu kaznu zatvora, pored njih dvojice, osuđen je i pukovnik i načelnik bezbjednosti Glavnog štaba VRS-a Ljubiša Beara, vođa Belih orlova Milan Lukić, komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa Stanislav Galić, bivši ratni načelnik Generalštaba Zdravko Tolimir i načelnik bezbjednosti Drinskog korpusa Vujadin Popović.