Naslovna Izdvajamo HAOS NA KOSOVU! Čuju se sirene za UZBUNU (VIDEO)

HAOS NA KOSOVU! Čuju se sirene za UZBUNU (VIDEO)

0

U toku su incidenti u tri severne opštine, sa trenutno najozbiljnijom situacijom u Zvečanu, gde je već upotrebljen suzavac, šok bombe, a čuli SU SE i meci. U Kosovskoj Mitrovici je tokom čitavog dana do sada bilo mirno, osim što je oko pola sata, nešto pre podneva, zavijala sirena za uzbunu, radnici opštine su okupljeni ispred svoje zgrade Privremenog organa, dok je na glavnom mitrovičkom mostu parkirano više vozila karabinjera. Ispred svih opštinskih zgrada, u sve četiri opštine, u kojima se nalaze privremeni organi, nalaze se okupljeni radnici, koji, kako se može čuti, žele da spreče ulazak novoizabranih gradonačelnika u ove zgrade. Policija je u međuvremenu potvrdila da asistira gradonačelnicima u tome i da pokušava da spreči „kriminalne aktivnosti“. U svim opštinama se nešto pre podneva čula sirena za opasnost. Njom su građani pozvani da se okupe ispred opštinsklih zgrada kako bi sprečili ulazak gradonačelnika u zgrade. Prisutne su policijske snage u policijskim džipovima, civilnim škodama i redovna policija. Takođe, ispred svih opštinskih zgrada, nalaze se vozila EULEX-a, a na nekim mestima vidljiv je i KFOR. U opštini Zvečan, oko 13 časova, došlo je do incidenta, kada je prvo bačen suzavac u pravcu okupljenih građana, i začule se detonacije, ali i pucnji, nakon čega su se građani i razbežali. Demolirano je najmanje jedno policijsko vozilo, koje se nalazilo u blizini.

14.09 – U Zvečanu demolirano policijsko vozilo (VIDEO)

U Zvečanu je demolirano jedno vozilo Kosovske policije, javlja Radio Kontakt Plus.

Na društvenim mrežama pojavio se i snimak jednog zapaljenog vozila Kosovske policije, kako oni navode, danas iz Zvečana.

 

13.33 – Policija potvrdila da pomaže gradonačelnicima da uđu u opštine

Kosovska policija potvrdila je upravo da danas „asistira gradonačelnicima“ severnim opštinama Zvečan, Leposavić i Zubin Potok da „ostvare svoje pravo na rad“ i to u „zvaničnim zgradama“ ovih opštinama.

Pozivaju se na „pravna i ustavna ovlašćenja“, da preduzimaju policijske akcije kako bi „obezbedili bezbednost, održali red i javnu bezbednost“, kao i to da „preduzimaju policijske mere kako bi sprečili sve kriminalne aktivnosti koje se dešavaju u zemlji“.

Podsećamo, da satima unazad nismo uspevali da dobijemo bilo kog od zvaničnika, uključujući i policiju, osim što nam je nešto posle 11 časova, zamenik komandira Kosovske policije za region Sever Veton Eljšani, na naš upit o tome zašto se građani okupljaju ispred opština, kazao da nije imao informaciju o tome da se bilo šta dešava“.

13.31 – U Zubinom Potoku trenutno mirno, jutros viđena opštinska službena vozila

U Zubinom Potoku, građani su i dalje okupljeni u centru mesta, gde se nalaze zgrade policije i opštine. Tamo se nalazi nekoliko vozila EULEX-a i KFOR-a. Među građanima je i Milija Biševac.

On nam je potvrdio da je trenutno mirno, i da je vozilo za koje se pretpostavlja da je u njemu bio gradonačelnik ove opštine Izmet Zećiri, koji je, kako se takođe pretpostavlja bio u zgradi policije, u međuvremenu i otišlo.

I dok Biševac nije mogao da potvrdi da je i video gradonačelnika, potvrđuje da se radi o opštinskom vozilu.

Takođe i deo kosovskih medija javlja da je Zećiri pokušao da uđe u opštinu, ali da se vratio za Mitrovicu i odustao.

Nema zvaničnih potvrda o događajima, niti uspevamo da dobijemo bilo kog zvaničnika.

13.30 – Ispred opštine Zvečan suzavci i detonacije, okupljeni se razišli  (VIDEO)

Kako javlja naš izveštač sa terena iz Zvečana, grupa zaposlenih koja je od pre podneva bila okupljena ispred zgrade Privremenog organa u Zvečanu razbežala se nakon bacanja najverovatnije suzavca.

Čule su se najmanje tri detonacije, najverovatnije od šok bombi.

Ispred zgrade opštine u Zvečanu pored građana, nalaze se i jedinice Kosovske policije, kao i EULEX-a i KFOR-a. U ovim trenucima nije jasno ko je bacio suzavac. Ali su građani, koji su napravili živi štit ispred same zgrade podigli ruke u vis, sa porukom da nisu naoružani.

FOTO: KoSSev

13.10 – Ispred PO opštine K.Mitrovica i dalje okupljeni radnici (VIDEO)

Nakon što su sirene za vazdušnu opasnost prestale da se oglašavaju, naš reporter obišao je Kosovsku Mitrovicu. Osim pojačanog prisustva karabinjera na glavnom Ibarskom mostu i par policijskih vozila koji patroliraju gradom – stanje je mirno.

Istovremeno, ispred zgrade Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, iako su trenutno jaki pljuskovi, i dalje stoji okupljena grupa od oko 30-ak građana.

U pitanju su, kako su nam sami kazali, zaposleni u ovoj instituciji a izašli su nakon što su načuli sirene. Potvrdili su da i oni ne znaju šta se dešava.

Ženska osoba koja se sakrila iza kišobrana, potrčala je našoj novinarki u susret dok je prilazila okupljenim radnicima, uz povike Ko je i da ne sme da se snima. Dodatno se sakrila iza kišobarana kada je naša novinarka kazala da želi da zna sa kim razgovara. Iz kišobrana se krila sve dok sa lica mesta nismo otišli. 

Šta su nam kazali ispred PO opštine Zubin Potok, pogledajte u videu:

12.40 – Neposredno nakon vesti da je u Zubinom Potoku i Leposaviću, tj. ispred opštinskih zgrada, došlo do okupljanja manje grupe građana, začula se sirena u severnom delu Kosovske Mitrovice. Neprestano je zavijala pola sata, te je nedavno ugašena.

U isto vreme kada su se začule sirene, u pojedinim delovima Kosovske Mitrovice, uključujući i našu redakciju, nestala je struja.

Ujedno internet vrlo otežano funkcioniše, kao i telefonske linije. Niko se od zvaničnika za sada ne oglašava u vezi sa najnovijim dešavanjima na Severu Kosova, niti uspevamo da dobijamo bilo koga od njih.

Neposredno nakon što su se građani okupili ispred Privremenih organa u Zubinom Potoku i Leposaviću, isto su učinili i zaposleni u Privremenom organu opštine Kosovska Mitrovica, gde se sada nalazi tridesetak ljudi, a pristizali su i drugi.

Ispred zgrade privremenog organa ujedno su postavljene trake i spuštena je rampa, te joj je nemoguće prići automobilom.

Sirena se prethodno začula i u Zubinom Potoku.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube