24.7 C
Banja Luka

HAOS U CRVENOM MORU: Ameri pokreću operaciju „Prosperiti gardijan“ – meta su Huti!

SAD i niz drugih nacija stvaraju nove snage za zaštitu brodova koji prolaze kroz Crveno more koji su bili na udaru dronova i balističkih projektila ispaljenih iz područja Jemena pod kontrolom Hutija, saopštio je ministar odbrane Lojd Ostin u Bahreinu, piše Tajms of Izrael.

Ozbiljnost napada, od kojih je nekoliko oštetilo brodove, dovela je do toga da više brodskih kompanija naredi da se njihovi brodovi drže na mestu i da ne ulaze u moreuz Bab el-Mandeb dok se ne reši bezbednosna situacija.

„Ovo je međunarodni izazov koji zahteva kolektivnu akciju“, rekao je ministar odbrane Lojd Ostin u izjavi objavljenoj u utorak posle ponoći u Bahreinu.

„Stoga danas najavljujem uspostavljanje operacije “Prosperiti Gardijan, važne nove multinacionalne bezbednosne inicijative”, kaže Ostin.

Ujedinjeno Kraljevstvo, Bahrein, Kanada, Francuska, Italija, Holandija, Norveška, Sejšeli i Španija pridružiće se SAD u novoj misiji, najavljuje Ostin.

Neke od zemalja će sprovoditi zajedničke patrole, dok će druge pružati obaveštajnu podršku u južnom Crvenom moru i Adenskom zalivu, navodi Tajms of Izrael.

Misiju će koordinirati već postojeća Kombinovana operativna grupa 153, koja je uspostavljena u aprilu 2022. za poboljšanje pomorske bezbednosti u Crvenom moru, Bab el-Mandebu i Adenskom zalivu. U CTF 153 bilo je 39 zemalja članica, ali zvaničnici su radili na utvrđivanju koja će od njih učestvovati u ovom najnovijem naporu.

Tri američka ratna broda — USS Karni, USS Stethem i USS Mason, svi razarači mornarice — svakodnevno se kreću kroz moreuz Bab el-Mandeb kako bi pomogli u odvraćanju i odgovoru na napade Huta.

Potez za uspostavljanje proširene operacije usledio je nakon što su tri komercijalna broda pogođena projektilima koje su ispalili Huti koji podržavaju Iran 3. decembra u Jemenu. Ti napadi su bili deo eskalirajuće kampanje nasilja koja je takođe uključivala naoružane i druge bespilotne letelice lansirane u pravcu američkih ratnih brodova.

Do danas SAD nisu uzvratile Hutima koje podržava Iran, a koje su delovale u Jemenu, niti su gađale bilo koje oružje militanata ili druge lokacije. Ostin u ponedeljak nije odgovorio na pitanje zašto Pentagon nije izveo kontraudar.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here