16.9 C
Banja Luka

Lavrov: Nemamo teritorijalne sporove ni sa jednom zemljom

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da su svi teritorijalni sporovi između Moskve i drugih zemalja, uključujući Japan, “okončani“.

Izjava ruskog ministra za rusku državnu televiziju bi se mogla protumačiti kao nagoveštaj da Moskva nikada neće razgovarati sa Tokijom o pitanju suvereniteta nad ostrvima koje Rusija drži kod Hokaida, piše japanska agencija Kjodo.

Bivši Sovjetski Savez zauzeo je četiri ostrva nakon predaje Japana u Drugom svetskom ratu, a sporovi oko njihovog suvereniteta spriječili su Tokio i Moskvu da potpišu poslijeratni mirovni sporazum.

„Nemamo nikakve teritorijalne sukobe sa NATO zemljama. Uopšteno govoreći, mi nemamo teritorijalne sporove ni sa jednom zemljom, uključujući Japan“, rekao je Lavrov, pozivajući se na nedavnu primjedbu predsjednika Vladimira Putina da Rusija ne priznaje teritorijalna pitanja ni sa jednom članicom NATO.

U martu 2022. Rusija je najavila da će prekinuti pregovore sa Japanom o pitanjima vezanim za realizaciju mirovnog sporazuma, uključujući pitanje ostrva Kunaširi, Etorofu i Šikotan, kao i grupe ostrva Habomai, nakon što je Tokio uveo sankcije Moskvi kao odgovor na rusku operaciju u Ukrajini.

Japanska agencija navodi i izjavu zamjenika ruskog ministra spoljnih poslova Andreja Rudenka, da je nemoguće pregovarati sa Japanom o „prijateljskoj saradnji, dok sankcije Tokija Rusiji ostaju na snazi“.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here