24.7 C
Banja Luka

Haos u Južnoj Africi: Vojska na ulicama

Južnoafrička Republika rasporedila je danas vojsku na ulice kako bi ugušila nasilne proteste koji su izbili zbog zatvaranja bivšeg predsjednika Džejkoba Zume koji pred Vrhovnim sudom osporava optužbe.

Nakon višednevnih sporadičnih nereda u kojima je život izgubilo najmanje šestoro ljudi, policija je saopštila da se izgredi intenziviraju i potvrdila da je uhapšeno ukupno 219 osoba, prenosi Rojters.

Dim iz zapaljenih zgrada dizao se u vazduh dok je roba iz opustošenih prodavnica razbacana pored puta u Pietermaricburgu u Zuminoj rodnoj provinciji KvaZulu-Natal, ali incidenti su se proširili i na Johanesburg.

Televizijski kanal NCA je prikazao današnji snimak požara na krovu tržnog centra u Pitermaricburgu u istočnom dijelu Južne Afrike, gde će se Zuma pojaviti pred sudom.

Neredi su počeli prošle srijede, neposredno nakon hapšenja Zume, koji je osuđen na zatvorsku kaznu od 15 mjeseci, jer je odbio sudsku naredbu da pruži dokaze u istrazi o korupciji na visokom nivou tokom njegovog devetogodišnjeg mandata koji je trajao do 2018. godine, prenio je ranije Rojters.

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here