22.7 C
Banja Luka

Haos u Ukrajini: Traže mobilizaciju još pola miliona ljudi

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da je ukrajinska vojska zatražila da bude mobilisano još između 450.000 i 500.000 ljudi.

„Pitanje je vrlo osjetljivo. Iz vojske su ukazali na nedostatak ljudstva i zatražili mobilizaciju dodatnih 450.000 do 500.000 ljudi. To je ozbiljan broj“, rekao je Zelenski na konferenciji za medije, prenosi ukrajinska „Pravda“.

On je dodao da će vojni i vladini zvaničnici razgovarati o ovom „osjetljivom pitanju“, nakon čega će dodatnu mobilizaciju razmotriti parlament, i istakao je da bi tako masovna mobilizacija zahtijevala dodatno finansiranje.

„Za to će biti potrebno dodatnih 13,5 miliona dolara“, rekao je ukrajinski predsjednik.

Zelenski je naveo da „niko ne zna“ kada će rat sa Rusijom biti gotov, i ocijenio da bi Ukrajina brže mogla da pobijedi ako bi i dalje mogla da nastavi da pruža otpor.

Dodao je da Ukrajina nije blizu poraza, navodeći da je ranije bila i u težoj poziciji.

Zelenski je naveo i da se izbori u Ukrajini „ne mogu održati dok traje rat“.

Govoreći o odnosima sa načelnikom Oružanih snaga Ukrajine Valerijem Zalužnim i spekulacijama da postoje problemi između njih dvojice, Zelenski je rekao da ne želi da pomaže da se naduvava ta tema.

„Imam poslovni odnos sa Zalužnim“, rekao je Zelenski tokom konferencije za medije u Kijevu.

On je opisao vojne operacije kao „veoma komplikovanu priču“ koja uključuje kolektivni doprinos ukrajinskog vojnog rukovodstva.

Ukrajinski predsjednik govorio je i o članstvu njegove zemlje u NATO istakavši da Ukrajina nije pozvana u Alijansu, a da se „postepeno članstvo“, koje je predložio NATO, ni ne razmatra.

„Nismo pozvani u NATO, a signali u vezi sa postepenim članstvom su besmislice, nikad nismo primili takvu ponudu od saveznika. Ne mogu da zamislim kako bi to moglo da izgleda“, izjavio je Zelenski, prenosi RT Balkan.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here