29.7 C
Banja Luka

Šmit upozorava: Donesite izmjene izbornog zakona

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit danas je javo uputio poziv vlastima u BiH da je krajnje vrijeme da donesu odluku o tehničkim izmjenama izbornog procesa u BiH.

„Ovo je moj posljednji poziv parlamentarnim strankama da donesu sami odluku o tehničkim izmjenama Izbornog zakona. Ako to ne bude slučaj sada a ne u narednom mjesecu, a ako ne bude rezultata u naredne dvije ili tri sedmice, postoji jedna osoba u gradu koja ima te nadležnosti“, kazao je.

On je rekao da u naredne dvije-tri sedmice želi vidjeti rezultat, navodeći da bi volio da to pitanje riješe domaći organi vlasti.

„Radimo na tome da se uvede elektronsko prebrojavanje glasova, identifikacija birača putem otiska prsta i zato su potrebne tehničke investicije. Druga stvar koju trebamo uraditi je nadzor procesa glasanja. To mora biti neutralno. Moramo promijeniti mehanizme biranja tih ljudi, a to više neće biti posao koji će raditi političke stranke“.

Naveo je da to nije miješanje u izborni proces, nego ispunjavanje zahtjeva EU i da je važno da izbori budu fer i korektni,

Šmit je rekao da se ove sedmice moraju donijetiti izmjene izbornog zakona.

„Ukoliko se to ne desi svi znaju da postoji osoba koja može da donese takvu odluku“.

Visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita vlasti u Republici Srpskoj ne priznaju.

(BN)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here