21.7 C
Banja Luka

HEZBOLAH OD IRANA DOBIO “DIJAMANT” za udar na osmatračke stanice IZRAELSKE VOJSKE! VIDEO

Prema još uvek zvanično nepotvrđenim informacijama šiitski pokret Hezbolah je navodno dobio iranske protivoklopne projektile Almas (u prevodu dijamant), koji su zapravo kopija izraelske protivoklopne rakete SPIKE.

Ovu informaciju objavio je iranski opozicioni vazduhoplovni i vojni stručnjak Babak Taghvae, koji je na društvenoj mreži “H” objavio informaciju da: “Hezbolah koristi protivoklopnu raketu “Almas” koji je iranski klon izraelskog protivtenkovskog raketnog sistema Rafael Spike-MR.

Prema Babakovim rečima protivoklopnu raketu “Almas” Hezbolah je upotrebio borbeno protiv osmatračkog mesta Izraelskih odbrambenih snaga na granici sa Libanom”.

“Protivtenkovska raketa Almas (Dijamant) je iranska kopija izraelske protivtenkovske rakete Rafael Spike-MR za top napad. Iranski islamski režim nedavno ih je isporučio terorističkoj organizaciji Hezbolah. Koristili su Almas protiv naдзorne stanice IDF-a na granici sa #Libanom”, napisao je on.

Za protivoklopni raketni sistem “ALMAS” se čulo 2020. godine, već ove imao je svoju premijeru u Evropi, kao eksponat na Sajmu vojne opreme i naoružanja “Partner 2023” koji je krajem septembra održan u Beogradu, a dva meseca posle toga iranska vojska ga je testirala.U prospektu “ALMAS -1” predstavlja novu generaciju, prenosnog protivoklopnog sistema koji se može postaviti na prilagodljive platforme.

Kako je navedeno “ALMAS-1” se specijalno konstruisan protivoklopni raketni sistem za podršku pešadiji u urbanim operacijama i specijalnim misijama.

Osobine koje “ALAMAS -1″poseduje su lansiranje iz zatvorenog prostora, preciznost urbanim operacijama, napad na slabe tačke protivničkog oklopa u napadu, povećan domet i preciznost, minimalna kolateralna šteta.

Ova raketa deluje na principu ispali i zaboravi, Minimalni domet je 200 m, a maksimalni 4 km.

Foto: Andrej Mlakar

Ovaj projektil ima tandem-kumulativnu ili termobaričnu bojevu glavu koja može da probije 600 mm homogenog čeličnog oklopa. Raketa se lansira sa lansera koji je u obiku rasklopivog tronošca.

Tip navođenja po sistemu dve tačke, nišanski sistem opremljen tragačem sa vidljivom tv slikom.

Raketa “ALMAS-1” ima dužinu 1100 mm, prečnik 130 mm, težina samog projektila 15 kg, stanica za lansiranje 11,5 kg i lanser sa tronošcem 3,5 kg.

Lansiranje: direktno

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here