Naslovna Svijet Hiljade građana juri ka avionima da se spasi od talibana

Hiljade građana juri ka avionima da se spasi od talibana

Avganistanci su se probudili po novim vođstvom nekoliko sati nakon što su talibani zauzeli glavni grad Kabul i odnijeli pobjedu u ratu.

Avganistanska vlada je pala, a mediji su izvijestili o tome da je predsjednik Ašraf Gani pobjegao u Uzbekistan. Bivši predsjednik Hamid Karzai nudi se da vodi tranziciju vlasti s talibanima

Hiljade stanovnika i stranih državljana pokušavaju pobjeći iz Kabula, a scene haosa i panike zabilježene su na aerodromu u nedjelju naveče.

Komercijalni letovi su obustavljeni, a prioritet se navodno davao američkim vojnim letovima koji evakuiraju diplomatsko osoblje. Ranije danas, SAD su dovršile evakuaciju svoje ambasade i skinule zastavu u svojim diplomatskim prostorijama, javlja jutros BBC.

Američki vojnici ispalili su hice u zrak na aerodromu u Kabulu, prema pisanju AFP-a, dok su hiljade Avganistanaca preplavile pistu pokušavajući uhvatiti let iz zemlje.

– Ovdje se osjećam jako uplašeno. Oni ispaljuju mnogo hitaca u vazduh – rekao je očevidac za AFP.

Pojavilo se nekoliko video zapisa kako ljudi trče na aerodromske piste i pokušavaju se ukrcati na letove.

Više od 60 zemalja izdalo je zajedničko saopšenje u kojem se traži hitna obnova sigurnosti i civilnog poretka i traže od talibana da dozvole, onima koji to žele, da napuste zemlju.

Aktivisti izražavaju zabrinutost za žene u Avganistanu usred izvještaja da talibani već forsiraju promjene.

(Tanjug)