Naslovna Crna Hronika Novi detalji iz optužnice: Belivukov klan u istom danu ubio dvojicu u...

Novi detalji iz optužnice: Belivukov klan u istom danu ubio dvojicu u Crnoj Gori i jednog u Beogradu

Spisak ubistava za koje postoje operativni podaci da su ih počinili Veljko Belivuk i Marko Miljković svakim danom sve je duži.

Poslednje informcije iz istrage ukazuju da su likvidirali Damira Hodžića i njegovog šuraka Adisa Spahića i to u Crnoj Gori. Tokom te „krvave akcije“ zarobili su Mileta Radulovića, poznatijeg kao Mile Kapetan, istaknutog člana „škaljarske ekipe“. Radulovića su iskoristili da njihovi članovi kriminalne grupe u Beogradu namame, otmu i ubiju Lazara Vukićevića.

Sva trojica, Vukićević, Hodžić i Spahić nestali su 14. oktobra 2020. godine i ubijeni su u razmacima od nekoliko sati. Prema policijskoj rekonstrukciji, Hodžić, koji je izvjesno vrijeme prije toga u rodni Bar stigao iz Federacije BiH, dan ranije, 13. oktobra krenuo je do Podgorice. Tu je boravio u jednoj kući. On je, najvjerovatnije, telefonom pozvao šuraka Sahića, da ga prebaci dalje.

Baranin Spahić napušta renoviranje svog frizerskog salona i majci kaže da se vraća brzo samo da „odveze Dada (Damir Hodžić)“. U tom trenutku, kako se sumnja, Hodžić je sa Miletom Kapetanom, a uskoro im se pridružuje i Spahić. Ono što niko od njih trojice ne zna jeste činjenica da su pod „budnim okom“ pripadnika „kavačkog klana“, koji deluju po instrukcijama Radoja Zvicera. U tom trenutku „društvo“ im prave Belivuk i Miljković.

U opštem napadu na kuću gdje su bila ova trojica, ginu Hodžić i Spahić, a Mileta Kapetana otimaju – prepričava naš izvor nezvaničnu policijsku verziju. – Posebno su veseli Belivuk i Miljković što su se dočepali Mileta. I odlučuju tada da namjeste igru svojoj konkurenciji u Beogradu, koja je sa njim na vezi, Aleksandru Šarcu i Lazaru Vukićeviću. Prvi nije nasjeo, ali drugi jeste.

Miljković i Belivuk šalju sa Radulovićevog kriptovanog telefona poruku Vukićeviću da je „otet Vepar“ aludirajući na Belivuka i da dođe. Mladi Vračarac namamljen je oko 18.30 na Čukarici. Prebačen je, kako se navodi u optužnici, koja nije stala na pravnu snagu, u „klanicu“ u Ritopeku, Ulica Livadice 3.

U presretnutim razgovorima, do kojih je došlo Tužilaštvo za organizovnai kriminal, zahvaljujući međunarodnoj pravnoj pomoći, može da se čuje i vidi kako Soprano (Belivuk), a posebno Kratos (Miljković) žale što će propustiti ubistvo Lazara Vukićevića i svojoj ekipi nalažu da prema njemu budu posebno surovi.

U ubistvu, pored Belivuka i Miljkovića, koji su u tom trenutku na teritoriji Crne Gore, prema optužnici, učestvuju i Miloš i Marko Budimir, Dejan Tešić, Srđan Lalić, Nemanja Đurić, Vlade Draganić i Bojan Hrvatin.

Čim su ušli u štek-vikendicu kriminalne grupe nastali su problemi. Vukićević je iz ranca koji je nosio izvukao pištolj i zapucao. Članovi ekipe su počeli odmah tu da ga besomučno tuku i jedva su ga savladali i vezali.

Oko 19.48, prema optužnici, Miloš Budimir preko „Skaja“ javlja:

– Braćo, sve je u redu, vezan je. Imao prangiju džukela. Izvadio iz ranca prangiju i ja ga vatam i nabadam i prst sam polomio…

Budimir potom, slika vezanog Vukićevića i šalje Marku Miljkoviću i Veljku Belivuku.

Oko 19.50 odgovara Miljković: – Bravo, braćo… Krivo nam je što nismo mogli dve akcije u isto vrijeme (aludira na dvostruko ubistvo i hapšenje Mileta Kapetana prim. aut.)… I dajte ga na telefon, da mu pošaljem jednu poruku, brate…

Miloš Budimir opisuje potom stravične scene mučenja Lazara Vukićevića, ali i dodaje da on sve vreme nije svjestan jer su ga mnogo pretukli.

U 19.54 Marko Miljković šalje poruku preko „skaja“: – E, brate, ovo kad smo doživeli, danas je ovo pobjeda da pamtimo datum…, a potom nastavlja:

– E, Lazo debilu… sada tebe kada ubijemo, ubićemo ti tatu, onda ti ubijamo brata i sve što si poznavao i volio ikada… znači, tata, brat ti stižu brzo…

U tom razgovoru potom se uključuje i Soprano, odnosno Veljko Belivuk:

– E, ovde Vepar, druže, gde si, Laki… znaš da će da te biju toliko, znači da moliš da te ubiju, a imaš sreće što mi ovdje (Crna Gora prim. aut.) deremo ove glupe Crnogorce, pa ne možemo mi, jer smo se već spremili da drk…k… od Pljevalja do Beograda… Crkni, smrade ciganski, sve ćemo da vas pobijemo, sve, sve, znači tatu i brata ti šaljemo ekspresno.

Lazar Vukićević je posle toga vrlo brzo ubijen, gotovo ne dolazeći svesti. Pekli su ga peglom, a onda ugušili vodom. Belivuk je, kako se navodi u transkriptima, koji su sastavni dio optužnice, tražio da mu se potanko i detaljno opisuju sve faze mučenja i ubistva Lazara Vukićevića.

Posle svih ovih monstruoznosti, Miloš Budimir je u 22.03 fotografisao brata Marka kako u kući u Ritopeku, sedi za stolom i jede.

U 22.17, 14. oktobra 2020. godine Marko Miljković ekipi u Ritopeku šalje poruku:

– Ništa mi draže nema nego što smo Lazu odradili, znači, brate, ja ne mogu da ti opišem, vidi, odrali smo Lazu, odrali smo Kasapa, odrali smo „zeca“ i evo ga Kapetan i njega ćemo da oderemo za koji dan, znači burazeru četvorka danas, ubili smo ih i to sve ključni.