Naslovna Republika Srpska Hoće li banjalučka Gajeva postati Ulica patrijarha Pavla?

Hoće li banjalučka Gajeva postati Ulica patrijarha Pavla?

0
Komisija za davanje prijedloga naziva ulica, naselja i trgova donijela je odluku da se Gajeva ulica u centru Banjaluke preimenuje u Ulicu patrijarha Pavla, potvrdili su za BL portal iz Gradske uprave. Kako navode, ova odluka je donesena na sjednici održanoj 27. aprila ove godine.

Tako će, ukoliko ovu odluku usvoje i banjalučki odbornici, Banjaluka biti korak bliže da konačno dobije ulicu nazvanu po pokojnom patrijarhu Srpske pravoslavne crkve, nakon više od decenije od peticije koja je tim povodom pokrenuta.

Do konačne promjene naziva ulice potrebno je i da Komisija Skupštine grada prihvati ovu odluku, nakon čega bi se mogla naći na jednoj od narednih sjednica.

„Komisija Skupštine grada Banja Luka će o ovoj odluci odlučivati neposredno pred održavanje jedne od narednih sjednica Skupštine, a čiji tačan datum nam nije poznat“, naveli su iz Gradske uprave.

Inače, Gajeva ulica nalazi se u strogom centru grada iza Robne kuće „Boska“, dugačka je stotinak, a široka tek nekoliko metara. Sličnu ideju da nešto veća ulica u mjesnoj zajednici Ada, u naselju Novi Borik, dobije ime po patrijarhu, koju je 2017. godine predložila gradska administracija na čijem je čelu bio Igor Radojičić, odbio je aktuelni gradonačelnik Draško Stanivuković, tada u ulozi odbornika PDP-a, smatrajući da je premalena i da se nalazi na periferiji. On je tada zagovarao da bi patrijarh zapravo trebalo da dobije bulevar i na njegovu inicijativu gradska komisija povukla je ovakav prijedlog.

“To je, prije svega, periferija grada. To je klasična jedna ulica kakvih u Banjaluci ima mnogo, ulica između zgrada. To je jedna ulica koja ima dvije trake i koja nikako ne podsjeća na bulevar. Kaže se široka je 20 metara, pa jeste, ali sa lijeve i desne strane je parking”, istakao je tada Stanivuković.

Inicijativu da se jedna od banjalučkih ulica nazove po patrijarhu Pavlu još 2010. godine potpisalo je oko 3.000 građana.

U proteklih 12 godina, nizali su se prijedlozi da patrijarhu pripadne neka od novoizgrađenih ulica, ali i da se preimenuju postojeće, poput Trga Krajine, ulica Srpske, Milana Radmana, Veselina Masleše, Jevrejske. Ništa od toga se nije dogodilo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: