Naslovna Izdvajamo Hoće li Simanić moći da igra košarku: Doktor otkrio u kakvom je...

Hoće li Simanić moći da igra košarku: Doktor otkrio u kakvom je stanju

0

Doktor košarkaške repreznetacije Srbije, Dragan Radovanović gostovao je na „N1“ televiziji i tom prilikom otkrio u kakvom je stanju povrijeđeni Boriša Simanić.

Košarkašu su morali da odstrane bubreg zbog udarca koji je dobio tokom nastupa za Srbiju na Svjetskom prvenstvu, a mnoge zanima da li će heroj Srbije moći da se vrati na teren.

„Izašao je na kućni oporavak. Završna testiranja su obavljena, u dobrom je stanju i nadam se da će cijeli njegov oporavak ići uzlaznom putanjom, te da će na kraju uspjeti da se vrati sportu, što bi bilo divno. Postoje optimistički podaci o funkciji drugog bubrega, a Boriša je zdrav, mlad i jak čovjek. Svi njegovi mehanizmi koji su neophodni za oporavak u punom su kapacitetu, zato i jesam optimista da će prebroditi sve ovo“, rekao je dr Radovanović i nastavio:

„Igrači su željeli da mu pomognu na bilo koji način, na kraju su našli najbolji način – da mu igrama donesu sreću i vjeru u budućnost i povratak u sport. Sa druge strane, Boriša je želio da pozitivnom energijom i velikom istrajnošću utiče na ostatak tima da ostvare uspjeh. Zajedno su ga ostvarili“, saopštio je dr Dragan Radovanović.

Kada je Boriša dobio udarac, niko nije ni slutio da je toliko ozbiljna povreda, odnosno da je udarac toliko jak. Međutim, dobra reakcija ljekara, spasila je Borišu i dovela van životne opasnosti.

„Težina povrede govori o silini udarca. Bio je tu splet okolnosti – pozicija, Borišina tanana građa i ostalo, o tome možemo da spekulišemo, ali udarac je bio snažan, čim je napravio ovakav problem koji se rijetko viđa, samo u ekstremnim situacijama. Po simptomima u svlačionici sam shvatio da je riječ o ozbiljnom krvarenju, a kada je tako, onda se zna da počinje borba s vremenom. Zato smo uradili sve što je bilo potrebno kako bi što prije bio operisan. Vrhunski sport nosi i velike opasnosti, počev od velikih napora kojima su svakodnevno izašli. Rekreativni sport je povoljan za zdravlje, ali vrhunski može da bude i opasan“, izjavio je dr Radovanović.

Doktor upozorava da je broj povreda u NBA porastao u posljednjih sedam godina za oko 20 posto, što dalje otvara pitanje da li bi trebalo promijeniti pravila kako bi se prevencijom smanjio rizik od povreda košarkaša.

Radovanović otkriva i da je u kontaktu sa košarkašima tokom cijele sezone, kako bi mogao da isprati njihovo zdravstveno stanje.

„Kada se desi ovako nešto, onda su obično svi i spremniji da djeluju, jer više nije teoretska mogućnost – desilo se. Moji fizioterapeuti i ja smo u kontaktu s igračima tokom cijele godine. Kada se povrijede, da čujem kako su… Ja ih zovem ’moji igrači’, zaista brinem za njih i oni to znaju. Razgovor i podrška su važni, koliko god da su oni tamo okruženi pažnjom i glamurom. Povjerenje ne može da se kupi, ono mora da se stekne i to je dug proces sa mnogo testova“, zaključuje dr Radovanović.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube