Naslovna Izdvajamo Zbližavanje Rusije i Irana – „trn u oku“ Sjedinjenih Država

Zbližavanje Rusije i Irana – „trn u oku“ Sjedinjenih Država

0

Rusija i Iran jačaju strateško partnerstvo u sektoru odbrane, a zbližavanje dvije zemlje je „trn u oku“ Sjedinjenim Američkim Državama i njihovim saveznicima. Ta saradnja Moskve i Teherana zasnovana je na želji dvije države da vode multipolarnu politiku i da se odupru američkom hegemonizmu.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, koji boravi u Teheranu gdje je dočekan uz vojne počasti, izjavio je da Rusija i Iran planiraju jačanje strateškog partnerstva u oblasti odbrane. Istakao je i da je cilj Moskve i Irana da sprovedu niz planiranih zajedničkih aktivnosti, uprkos, kako je naveo, protivljenju SAD i njihovih zapadnih saveznika.

Šojgu je rekao da sankcije međunarodne zajednice prema Rusiji i Iranu nisu dale rezultate i da su beskorisne i izrazio je spremnost za dalje zajedničke akcije Rusije i Irana u oblasti jačanja stabilnosti i bezbjednosti na Bliskom istoku.

„Imam osjećaj u Sjedinjenim Državama ne postoje stručnjaci za istočna pitanja. Amerikanci se na Istoku ponašaju kao slon u staklarskoj radnji. Posvađali su se sa svima, pokušavaju da nametnu neke svoje vrijednosti ljudima različitih vjera i kultura, a to se nikome ne sviđa. Kada bi se SAD ponašale opreznije, odnosno kada bi se oslanjale na obostrano korisnu saradnju i ne bi vršile pritisak na zemlje Bliskog istoka, onda bi Bliski istok danas održavao odnose sa Sjedinjenim Državama i Iran bi to podržao“, kaže ruski ekspert Oleg Glazunov.

U prilog tome da američki uticaj opada na Bliskom istoku pokazuje i prošlogodišnja anketa koju je u 14 arapskih zemalja sproveo Arapski centar za istraživanje i političke studije iz Dohe, po kojoj 78 odsto anketiranih smatra da su SAD najveći izvor prijetnji i nestabilnosti u regionu.

„Nepromišljena i, rekao bih, glupa politika Trampove i Bajdenove administracije vodi ka tome da uticaj SAD na Bliskom istoku blijedi. Svi počinju više da se orijentišu na Kinu, na Rusiju, ali ne i na SAD. Stoga, ako SAD u bliskoj budućnosti ne promijene svoju politiku prema Bliskom istoku potpuno će ga izgubiti“, ističe ekspert.

Iran zainteresovan za ruske PVO sisteme

Posljednjih mjeseci Vašington je više puta izražavao zabrinutost zbog jačanja veza između Rusije i Irana, dvije zemlje koje su pod strogim zapadnim sankcijama.

Kijev i Vašington su tvrdili da Teheran isporučuje Moskvi bespilotne letelice „Šahed“ za upotrebu u Ukrajini, ali je Iran odbacio takve optužbe, dok je Moskva takve tvrdnje nazvala lažnim, navodeći da se tema kupovine iranskih dronova od strane Rusije namjerno potencirala u američkim medijima.

Na pitanje šta se konkretno može očekivati od Šojguove posete Teheranu, Glazinov kaže „vojne dogovore i vojne sporazume“. On ističe da je saradnja dvije zemlje zasnovana na zajedničkim interesima.

„Rusija je uvijek sarađivala na ravnopravnim partnerskim odnosima, koji će biti obostrano korisni. Rusija je uvijek težila tome da i druge zemlje od te saradnje imaju korist, dok su SAD vodile kolonijalnu politiku, sve su uzimale, a ništa zauzvrat nisu davale“, kaže ekspert.

Iran je redovan učesnik Međunarodnih vojnih igara koje je prije nekoliko godina pokrenuo ministar Šojgu, a takođe dve zemlje održavaju i zajedničke vojne vežbe.

Sporazum o vojno-tehničkoj saradnji Rusije i Irana obnovljen je tokom prve posjete Sergeja Šojgua Teheranu 2015. godine, a već sljedeće godine Iranu je isporučen ruski sistem S-300.

Vojno-tehnička saradnja Rusije i Irana i danas jača na obostrano zadovoljstvo, a Glazunov navodi da su Iranci posebno zainteresovani za ruske sisteme protivvazduše odbrane.

„Mi imamo PVO sisteme S-300, čak i S-400, koji su bolji od američkog sistema ‘Patriot’. Generalno, američki ‘Patriot’ je zastareo. Poređenja radi, on štiti određeni objekat, a naši S-300 i S-400 štite ce+io rejon od raketa, aviona… Naša sredstva PVO su najbolja na svijetu. Dakle, Iran kupuje sisteme protivvazdušne odbrane“, kaže Glazunov.

Ruski ministar odbrane je sa iranskim vojnim vrhom razgovarao o bileteralnoj saradnji, kao i o situaciji u Nagorno-Karabahu, Siriji i Avganistanu, kao i nizu drugih pitanja.

Šojgu je posjetio i izložbu naoružanja u Teheranu i upoznao se sa raketnim naoružanjem, dronovima, kao i sistemima protivvazdušne odbrane iranske proizvodnje.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube