Naslovna BIH Incident u Brčkom: Mladoženji razbili glavu zbog hrvatske zastave

Incident u Brčkom: Mladoženji razbili glavu zbog hrvatske zastave

0

Na magistralnom putu Tuzla-Orašje u Lončari, Cvijan Cvijanović i Siniša Stevanović presreli su i blokirali svatovsku kolonu koja se kretala iz Brčkoga u Domaljevac i tom prilikom su osim što su prijetili svatovima, otrgnuli hrvatsku zastavu, te je jedan mladić drškom pištolja udario mladoženju u glavu.

Kako navode sve se dogodilo 30. oktobra oko 13.20 časova, kada su, kako pišu, dvojica mladića, audijem A6 karavan presreli i zaustavili svatove, jer je u koloni bila jedna hrvatska zastava.

„Mislio sam da netko zaobilazi kolonu jer svatovi idu malo sporije. Nisam ni slutio što će se dogoditi. Autom su potom popriječili put i tada je krenula agonija. Oteli su zastavu, slomili i stavili u auto. Izašao sam vani da vidim o čemu se radi. Tada je Stevanović izvadio pištolj, repetirao ga i uperio u mene. Krenuo sam u samoobranu da maknem pištolj, nakon čega me on njim udario u potiljak glave, poslije čega sam pao. Kada sam pao krenuo me udarati nogama“, ispričao je za Dnevnik.ba mladoženja Robert Tomić.

Ilija Babić, njegov kum, potvrdio je ovaj nemili događaj.

„Kada je kolona zaustavljena izašao sam iz auta i vidio Cvijanovića koji je sa mnom išao u školu. Odmah iza mene je izašao i Robert. Tada je Stevanović iz kutije izvadio pištolj i napao Roberta. Nakon što je ozlijedio mladoženju sjeli su u auto i pobjegli. Unesrećenog smo odmah stavili u auto i odvezli su ga u bolnicu u Orašje. Bilo je užasno, ljudi su bili prestrašeni, djeca su plakala. Pozvali smo odmah policiju, a kada su došli policajac nas je pitao, parafraziram: Zašto ste i pokazivali zastavu kad znate što će biti?“, kaže Tomić za pomenuti medij i dodaje da su odmah rekli imena napadača, međutim, oni su tek sutradan otišli na ispitivanje.

„Mladoženji je u Županijskoj bolnici u Orašju pružena pomoć, gdje mu je rana ušivena, a ustanovljen je i potres mozga“, navodi Dnevnik.ba. Mladenci su se nakon ovog incident, ipak, vjenčali. Mladoženja kaže kako nije mogao učestvovati u cijelom slavlju zbog bolova, a Babić ističe kako je te večeri sve nekako bilo u grču.

Kako piše eBrčko u incidentu je jedno lice zadobilo teže tjelesne povrede i da su napadači privedeni i protiv njih je podnesen izvještaj nadležnom tužilaštvu.

“Policijska stanica Pelagićevo je  30. oktobra oko 13.30 časova obavještena da je u Lončari opština Donji Žabar, na magistralnom putu M1-107 ( Orašje-Tuzla)  iz audija u kojem su se nalazila dva muškarca zaustavljena svadbena kolona koja se kretala iz pravca Lončara prema Orašju, tačnije presretnuto vozilo u kojem se nalazio mladoženja, a kojem su lica iz pomenutog auta skinuli zastavu te su udarcima rukohvata gasnog pištolja mladoženji nanijeli tjelesne povrede“, naveli su iz Policijske uprave Bijeljine i dodali da su operativnim radom navedena lica identifikovana i ispitana u svojstvu osumnjičenih, te je od istih privremeno oduzeto oružje – gasni pištolj.

„Okružnom javnom tužilaštvu u Doboju, policijski službenici Policijske stanice Pelagićevo su 4. novembra protiv C.C. i S.S. podnijeli izvještaj o počinjenom krivičnom djelu tjelesna povreda“, saopšteno je iz ove uprave.

Hrvatski narodni sabor (HNS) najoštrije je osudio fizički napad na svadbenu kolonu zbog isticanja zastave hrvatskoga naroda u Lončari kod Orašja.

„Govor mržnje, netrpeljivost i nasrtaji na hrvatske simbole u BiH, uključujući i RS, su apsolutno neprihvatljivi i trebaju biti primjereno kažnjeni“, navode iz HNS-a ujedno pozivajuću policiju i pravosudna tijela na sankcionisanje ovog i sličnih slučajeva izazvanih mržnjom prema pripadnicima hrvatskoga naroda i njegovim obilježjima u BiH

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube