Naslovna Najnovije BUGARSKA OTKRILA DETALJE POGIBIJE UKRAJINSKOG PILOTA! Istraga u Sofiji opovrgla Kijev –...

BUGARSKA OTKRILA DETALJE POGIBIJE UKRAJINSKOG PILOTA! Istraga u Sofiji opovrgla Kijev – Matjušenko oboren kod Zmijskog ostrva

0

Napad u kome su učestvovali jurišnici i borbeni avioni SU-27 ukrajisnke avijacije dogodio se u noći 7. na 8. maj

Bugarski mediji 24 časa objavio je tekst o tome kako je pronađeno i identifikovano telo ukrajinskog pilota Miahila Matjušenka koji je poginuo u akciji na nebu iznad Crnog mora i bio je komandant brigade taktičke avijacije pod nazivom “Duhovi Kijeva”, koje je pronađeno u septembru u u blizni bugarske luke Carevo, dva meseca posle njegove smrti.

Kako saopštava bugarski portal šezdesetjednogodišnji Matjušenko i njegov avion oboreni su u blizini Odese. Telo i letelica palo je u vodu i plutalo je morem sve do Careva, saopštila je policija Burgasu koja pokriva tu zonu.

Ova vest objavljena je tokom ceremonije povodom praznika policije, kada je dodeljena nagrada glavnom policijskom inspektorur Hristu Ičevu, koji je pristao da za 24 časa ispriča priču oovom ukrajinskom pilotu.

Hristov je ispričao da je obavešten da je kod Careva pronađeno telo. Kada je otišao na uviđaj primetio je da pluta zajedno sa padobranom. Telo je pregledano i prebačeno na obdukciju. Policija je krenula u istragu. Inače kako je dodao telo ( Matjušenka ) bilo je u podmakloj fazi raspadanja. Nalazilo se u vodi najmanje 2 ili 3 meseca. Telo nije imalo noge i bilo je unakaženo, priča Ičev.

On dodaje da su bugarski policajci zbog opreme koja je pronađena sa telom kontaktirali su padobranske i paraglajding klubove, a preko njih došli su do svojih kolega – vojnih pilota.

– Došli smo u kontakt sa komandantom Vazduhoplovstva Ukrajine i razmenili informacije. Oni su nam poslali karakteristične podatke o opremljenosti svojih letelica i pilota, upućujući nas na mesta gde treba da vidimo od oznaka opreme i brojeva da odgovara tipu aviona a posebno pilotu. Najteže smo uspeli da pronađemo petocifreni kod koji je skoro uništen od vode i oksidacije.Ovaj broj je pronađen, a koji smo dostavili Ukrajini i za 2-3 dana smo uspeli da identifikuje ko je pilot – dodaje ovaj policijski inspektor.

Daljom istragom utvrđeno je da Matjušenko nije upravljao MiG-29, nego jurišnikom Su-24 i da je sa još jednim svojim kolegom oboren u oblasti Zmijskog ostrva kod Odese. Inače napad u kome su učestovvali jurišnici i borbeni avioni SU-27 ukrajisnke avijacije dogodio se u noći 7. na 8. maj. Rusi su tad tvrdili da su oborili jedan jurišnik Su-24 i jedna Su-27. Kijev je to tad demantovao.

Bugarski mediji 24 časa piše i da se veruje se da su se noge pilota zaglavile i da su bile odsečene prilikom samog katapultiranja. Pilot je najverovatnije preminuo od gubitka krvi, pošto na telu nisu pronađeni drugi znaci povreda.

U proces istrage uključili su se i predstavnici ukrajinske ambasade koji su dostavili DNK ćerke poginulog pilota. Analizom je potvrđeno da se radi o Matjušenku, vojnom pilotu i instruktoru.

Kako prenose ukrajinski mediji, on je bio jedan od instruktora vazduhoplovne brigade „Duhovi Kijeva” koja zadaje ozbiljne udarce ruskoj vojnoj avijaciji?!

Pored glavnog inspektora Hrista Ičeva, kojeg je ministar unutrašnjih poslova odlikovao za inicijativu i visoke profesionalne rezultate u pronalaženju, identifikaciji i vraćanju u Ukrajinu tela ukrajinskog pilota koji je poginuo iznad Crnog mora, istražitelj slučaja iz Okružne uprave Carevo, nagrađena je i inspektorka Svetla Dimitrova, piše portal 24.časa.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube