Naslovna Izdvajamo Intervju/Vukota Govedarica: Loši odnosi unutar SNSD-a su kreatori krize u Gacku

Intervju/Vukota Govedarica: Loši odnosi unutar SNSD-a su kreatori krize u Gacku

0

Haotično stanje u opštini Gacko koje je posljedica niza afera, nezakonitih odluka i nesposobnosti lokalne vlasti SNSD-a na čelu sa načelnikom Ognjenom Milinkovićem, a koje su kulminirale neusvajanjem lokalnog budžeta i krizom skupštinske većine, tema je o kojoj smo ragovarali sa predsjednikom gatačkog SDS-a i narodnim poslanikom RS, Vukotom Govedaricom.

Hoće li Gacko postati grad slučaj?

Načelnik Opštine Gacko i skupštinska većina  zapali su u vrlo ozbiljnu krizu koja je izazvana lošim međuljudskim odnosima u koaliciji koja broji pet političkih subjekata, a koju predvodi SNSD. Kriza je kulminirala neusvajanjem rebalansa budžeta za 2022. godinu što otvara velike probleme, od odgovornosti samog načelnika koji je potrošio više budžetskog novca nego što mu je skupština odobrila, a to nisu mala sredstva, do nemogućnosti da se isplate plate budžetskim korisnicima u punom iznosu.

Ko je odgovoran za postupke koji su doveli do ovakvog stanja?

Odgovornost zašto je rebalans budžeta pao u lokalnom parlamentu je isključivo SNSD-a, a ko je personalno odgovoran unutar ove partije to za mene nije toliko bitno. Politički je pakosno i nekorektno svaljivati odgovornost na SDS ili PDP koje su opozicione strukture u Skupštini opštine Gacko. Odbornici SDS-a nisu podržali rebalans budžeta jer nijedna stranka koja je opoziciono nastrojena ne bi mogla podržati takav dokument koji ima dosta nelogičnosti i propusta. Zadatak opozicije nije da takve stvari podržava već da ukazuje na negativne efekte koje takve pojave izazivaju. Iskren da budem, SDS je očekivao poziv od načelnika Opštine i bili smo spremni da razgovaramo, ne samo o rebalansu budžeta za 2022. godinu, već i o svim drugim problemima koje lokalna zajednica ima. Kada kažem da smo bili spremni za razgovor ne mislim na političko koaliranje, tako nešto niti treba SDS-u, niti građanima. Bili smo spremni za razgovore koji bi bili dio rješenja problema koji su se nagomilali, a nema naznaka da će biti riješeni. Jer mi nismo neosjetljivi na problem plata budžetskih korisnika i razumijemo da u vremenu ovakve krize i inflacije to jeste realan problem zaposlenih.

O svakom problemu treba razgovarati, pa i ako se ne nađe rješenje između dvije strane, ostvarena komunikacija je stvar političke kulture dijaloga i nikada nije bez nekog efekta. Podsjetiću vas na političku izjavu koje su sve stranke potpisale u Gacku kada je bio fizički napadnut odbornik SDS-a Savo Starović. Ta Izjava koja je potpisana od strane svih političkih partija, a koju je inicirao SDS, predstavlja pravi primjer kako se o svakom problemu koji se nalazi pred društvenom zajednicom treba razgovarati.

Kako stvari stoje rebalans budžeta za ovu godinu je prošlost?

Kako načelnik Milinković misli da izađe iz ovog problema ne znam, ali znam sigurno da mora tragati za rješenjima jer je to njegov zadatak i njegova obaveza. Na kraju krajeva, on je prije dvije godine, pa i nešto više, kada se kandidovao pričao kako će od Gacka napraviti mali švajcarski gradić ističući neki famozni plan koga nije ni bilo i svoj neki super tim za koji danas vidimo da je bio fantomskog karaktera. Smatram da on nema najadekvatnije sposobnosti, niti potrebno političko iskustvo da kormilari našom lokalnom zajednicom, ali isto tako njegove kolege iz SNSD-a,  kao i drugi iz koalicionih partija, izgaraju od želje da ga dodatno sputavaju. Kada se čovjek koji nosi najveću odgovornost u nekom poslu, nađe u takvom ambijentu, onda on više ne može znati ko je iskren, a ko nije, i ko je nedobronamjeran, a ko jeste, ili ko mu se u svemu tome predstavlja prijateljem, a u stvari mu radi iza leđa danonoćno. Od takvog nosioca odgovornosti ne možete očekivati rezultate. I da se razumijemo, mnogi su ovakvo stanje pretpostavljali i prije dvije godine, a ja sam o tome javno govorio i to mi je jako zamjereno. U politici vlada jedno pravilo, a to je ako hoćete da se bavite politikom, a niste skloni da se nekome zamjerite iznoseći svoje stavove i uvjerenja, onda je bolje da se njom ne bavite. A ako to sve radite, onda morate da imate političku pristojnost i kulturu dijaloga.

Da li ista sudbina očekuje budžet za 2023. godinu?

U skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu, Nacrt budžeta je trebao da bude usvojen do 15. novembra, a Prijedlog budžeta je imao rok za usvajanje do 15. decembra. To znači da će budžet morati da ide na privremeno finansiranje, a to opet znači da će se u prvom kvartalu 2023. godine moći potrošiti onoliko sredstava koliko se u istom periodu trošilo 2022. godine. I naravno, to ne rješava probleme već samo po sebi znači da će zaposleni koji su korisnici budžeta ostvariti onaj iznos plata koji su imali u prethodnoj godini sve dok privremeno finansiranje traje. Dakle, Prijedlog budžeta je trebao do polovine decembra biti usvojen i onda bi dosta toga bilo jasno. Ovako Gacko nastavlja sa svojim neizvjesnim ishodom. Projekat vodosnadbijevanja je stao od momenta kada je SNSD preuzeo vlast u Gacku. Dvije trećine radova je završeno i od tada jedine dvije stvari koje su urađene su gnusna laž da projekat nema građevinsku dozvolu i odluka skupštinske većine da angažuje neke stručnjake koji će za novac utvrditi isplativost samog projekta. Sada nam prijeti tužba od izvođača radova sa odštetnim zahtjevom od preko milion KM. Isto smo imali i sa domom za stara i nezbrinuta lica gdje su ugovorene obaveze prekinute, tako da je u ovom slučaju prvostepena presuda već izgubljena i umjesto da sada imamo ustanovu koja se brine o starim licima, a kojima je pomoć potrebna, kao i određen broj zaposlenih radnika, Gacko će da plaća sudske presude i navodne izgubljene dobiti. Sportska dvorana stoji sa radovima već dvije godine i kako stvari stoje očekivati je tužbu od izvođača jer čisto sumnjam da će se izvođač odreći onoga što je do sada uradio. Ubijeđen sam da neki, a koji Milinkoviću rade iza leđa, kreiraju ambijet potencijalno izgubljenih sudskih sporova. Naravno, takvi su našli svoj interes i ne interesuje ih kako će Gacko, kada se završi taj njihov medeni mjesec, isplatiti sve te odštetne zahtjeve.

Šta je rješenje? Ima li svjetla na kraju tunela?

Kada bih se pitao kao što se SDS ne pita u ovom slučaju, odmah bih sa mjesta predsjednika Skupštine smijenio Rajka Papovića. Pored neprofesionalnog vođenja skupštinskih sjednica, nikakvu korist od njega lokalna zajednica nema, a da li ima štete to bolje znaju pojedinci a i pokazaće vrijeme. Papović živi u Banjaluci i dolazi po potrebi, a samo u bruto iznosu na platu, košta Gacko skoro 60 000 KM godišnje plus sve ostale privilegije. U suprotnom neka Gačani to gledaju još dvije godine. Naredna dva koraka bila bi nastavak radova na projektu vodosnabijevanja i sportske dvorane, koja podsjetiću nosi ime ime Milana i Dušana Tepavčevića, da izbjegnemo višemilionske tužbene zahtjeve, a zauzvrat dobijemo usluge od tih projekata koje građani odavno čekaju. I ono što svakako treba imati na umu jeste povećanje rente na ime proizvodnje električne energije koja bi Gacku povećala budžet i relaksiralo mnoge probleme. Cijene raznih usluga drastično su skočile u poslednjih nekoliko godina, a ovaj iznos prihoda godinama stoji na istom nivou. O Zakonu o koncesijama i povećanju prihoda po osnovu proizvodnje električne energije govorio sam tokom predizborne kampanje i to pitanje ću da kandidujem kao narodni poslanik. Naravno, ne gledajući na to koja politička struktura vlada Gackom, znajući koliko je ovo važno pitanje, jer treba da učinimo sve da se na ovaj način izborimo za Gacko i zaustavimo dvogodišnju praksu ekspresnih i nepovoljnih kredita koji lagano idu ka gornjoj granici zaduženosti naše opštine.

ISTOK

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: