Naslovna Najnovije Iran zaprijetio SAD-u: Ako napadi na Gazu ne prestanu ni vi nećete...

Iran zaprijetio SAD-u: Ako napadi na Gazu ne prestanu ni vi nećete biti pošteđeni vatre

0
Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC) Commander-in-Chief Major General Hossein Salami reviews military equipment during an IRGC ground forces military drill in the Aras area, East Azerbaijan province, Iran, October 17, 2022. IRGC/WANA (West Asia News Agency)/Handout via REUTERS /File Photo

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian upozorio je jutros u Ujedinjenim nacijama da ako izraelska odmazda protiv Hamasa u Gazi ne prestane, ni Sjedinjene Američke Države neće biti pošteđene vatre, prenosi Reuters iz New Yorka.

Ministar je takođe naznačio da je Iran spreman uključiti se u sve pregovore o taocima koje drži Hamas otkako su napali južni Izrael 7. oktbora i Hamasovih zahtjetva za oslobađanje palestinskih zatvorenika u Izraelu.

Dok nastoje uništiti Hamas, izraelski zračni napadi ubijaju mnoge hiljade palestinskih civila, a izraelska blokada Gaze dovela je do sve gore humanitarne krize unutar opkoljene teritorije s nestašicom vode, hrane, medicinskih potrepština i goriva.

„Iskreno kažem američkim državnicima, koji sada upravljaju genocidom u Palestini, da ne pozdravljamo širenje rata u regiji. Ali ako se genocid u Gazi nastavi, oni neće biti pošteđeni ove vatre“, rekao je Amirabdollahian na vanrednom sastanku Generalne skupštine o Bliskom istoku.

Izrael priprema kopnenu invaziju, a palestinske vlasti kažu da je više od 7.000 ljudi ubijeno u Pojasu Gaze.

Hamas je rekao Iranu da je spreman osloboditi civilne taoce, dodajući da bi svijet trebao pogurati oslobađanje 6.000 Palestinaca u izraelskim zatvorima, rekao je Amirabdollahian.

„Islamska Republika Iran je spremna igrati svoju ulogu u ovom vrlo važnom humanitarnom poduhvatu, zajedno s Katarom i Turskom. Naravno, oslobađanje 6.000 palestinskih zatvorenika još je jedna nužnost i odgovornost globalne zajednice“, rekao je.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube