Naslovna Izdvajamo PREDSTAVNICI HAMASA STIGLI U MOSKVU: Uskoro dolazi i Abas

PREDSTAVNICI HAMASA STIGLI U MOSKVU: Uskoro dolazi i Abas

0
Predstavnici palestinskog pokreta Hamas doputovali su u Moskvu, saopštila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Mogu da kažem i da potvrdim da se predstavnici tog palestinskog pokreta nalaze u poseti Moskvi“, kazala je Zaharova na današnjem brifingu.

Kako je za Sputnjik rekao izvor iz palestinske delegacije, u Moskvu je doputovao visoki zvaničnih Hamasa Abu Marzuk.
Istovremeno, specijalni predstavnik predsednika Rusije za Bliski istok i afričke zemlje, zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Mihail Bogdanov saopštio je da će palestinski lider Mahmud Abas uskoro zvanično posetiti Moskvu, gde će se sastati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

U međuvremenu, agencija Tasnim javlja da je i zamenik ministra spoljnih poslova Irana Ali Bageri Kani stigao u Moskvu.
Kako je precizirano, Bageri Kani se u Moskvi sastao sa ruskim kolegom Sergejem Rjabkovom. Strane su razgovarale o bilateralnim odnosima, kao i o situaciji u regionu i svetu. Drugi detalji se zasad ne navode.

Palestinsko-izraelski sukob

Vojno krilo palestinskog pokreta Hamas 7. oktobra objavilo je operaciju „Potop el Akse“ protiv Izraela. Izraelska vojska nakon toga je saopštila da pokreće operaciju „Gvozdeni mačevi“ protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je u obraćanju naciji da se zemlja nalazi u ratnom stanju i dodao da je naredio mobilizaciju rezervi. U roku od nekoliko dana, izraelska vojska je preuzela kontrolu nad svim naseljenim područjima u blizini granice sa Gazom i počela da izvodi vazdušne napade na ciljeve, uključujući civilne, u Pojasu Gaze.

Broj žrtava u Pojasu Gaze premašio je pet hiljada ljudi, dok je više od 15 hiljada ranjeno. U Izraelu je, prema lokalnim vlastima, poginulo više od 1,3 hiljade ljudi. Prema različitim izvorima, u zarobljeništvu Hamasa nalazi se oko 150 Izraelaca. Sam pokret saopštio je da se u Pojasu Gaze nalazi oko 200-250 talaca.

Palestinsko-izraelski konflikt, u čijoj su osnovi teritorijalni interesi strana, decenijama predstavlja žarište u regionu. Odlukom Ujedinjenih nacija, uz aktivnu ulogu SSSR, 1947. godine određeno je da budu formirane dve države ─ Izrael i Palestina ─ ali je osnovana samo izraelska država.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je izjavio da je potrebno hitno zaustaviti krvoproliće između Izraela i Palestine i pozvao strane da prekinu borbena dejstva.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube