Naslovna Najnovije Iranski predsjednik pozvao države BRIKS-a da prekinu odnose sa Izraelom

Iranski predsjednik pozvao države BRIKS-a da prekinu odnose sa Izraelom

0

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi izjavio je da ljubitelji slobode širom svijeta očekuju da sve vlade, a posebno države članice BRIKS-a, prekinu političke, ekonomske i vojne odnose sa Izraelom.

Obraćajući se onlajn vanrednom sastanku lidera BRIKS-a posvećenom situaciji u Gazi, čiji je domaćin u danas bila Južna Afrika kao rotirajući predsednik bloka, Raisi je rekao da su SAD učinile sve međunarodne organizacije beskorisnim.

On je pozvao članice BRIKS-a da pokrenu obavezujuću rezoluciju u Generalnoj skupštini UN protiv Izraela, prenosi agencija IRNA.

„Cionistički režim mora biti identifikovan kao teroristički režim, a njegova vojska mora biti označena kao teroristička organizacija. Pored cionističkog režima, i Sjedinjenim Američkim Državama mora da se sudi pred međunarodnim sudom za zločine protiv čovječnosti i ubistvo djece“, rekao je predsjednik Irana.

On je ukazao na potrebu za kolektivnim merama članica BRIKS-a kako bi se prekinula opsada Gaze i stvorio siguran i stalan put da dopremanje humanitarne pomoći.

Raisi je istakao da legitimno pravo Palestinaca na samoodbranu i borbu za oslobođenje okupiranih zemalja podržavaju sve vlade i nacije koje „traže slobodu“.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube