Naslovna Izdvajamo Jerusalem post: Izrael i Hamas postigli dogovor o petodnevnom primirju i oslobađanju...

Jerusalem post: Izrael i Hamas postigli dogovor o petodnevnom primirju i oslobađanju talaca

0

Dogovor o petodnevnom prekidu vatre između Izraela i Hamasa i oslobađanju 40 mališana i 13 ženskih talaca iz Hamasovog zatočeništva, postignut je, posle višednevnih pregovora izraelskih zvaničnika sa političkim rukovodstvom palestinske militantne grupe, javlja izraelski Jerusalem post.

Dogovor koji su, prema pisanju američkog portala Aksios, objavili katarski posrednici u mirovnim „natezanjima“, najveći je diplomatski napredak od napada Hamasa 7. oktobra. Izraelska vlada se sastala se, prethodno, da razgovara i glasa o sporazumu.

Dva izvora Aksiosa koja su bila upućena u razgovore, rekla su da će Izrael, kao dio sporazuma o taocima, osloboditi tri palestinska zatvorenika koja se drže u Izraelu za svakog izraelskog taoca kojeg oslobodi Hamas.

Očekuje se da će u prvoj fazi dvofaznog sporazuma, Hamas osloboditi 50 izraelskih žena i djece zatočenih u Gazi, dok će Izrael osloboditi oko 150 palestinskih zatvorenika, uglavnom žena i maloletnika. Neki od izraelskih talaca su dvojni državljani.

Oslobađanje talaca i zatvorenika u prvoj fazi sporazuma tokom petodnevnog prekida vatre u Gazi, potvrdio je i jedan od izvora za Aksios. Kao deo sporazuma, Izrael bi dozvolio oko 300 kamiona pomoći dnevno da uđe u Gazu iz Egipta.

U drugoj fazi, Hamas bi mogao da oslobodi još 50 izraelskih žena, djece i staraca, u zamjenu za izraelsko produženje primirja za još nekoliko dana. Izrael bi takođe oslobodio palestinske zatvorenike u istom odnosu 3:1 prema broju oslobođenih talaca.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je, prethodno, na sastanku sa rezervistima: „Napredujemo u oslobađanju talaca. Nadam se da ćemo uskoro imati dobre vijesti“.

Portparol katarskog Ministarstva spoljnih poslova izjavio je tokom dana da je katarsko posredovanje dostiglo kritičnu fazu i naglasio da su oni optimisti da se može postići prekid vatre u Gazi, što se sinoć pokazalo kao svojevrsna najava dogovora.

Više od 240 ljudi, uključujući nekoliko Amerikanaca, oteto je tokom terorističkog napada Hamasa 7. oktobra. Četiri taoca, uključujući dvojicu Amerikanaca, u međuvremenu su oslobođeni, jedan je spasen, a dva su pronađena mrtva.

U razgovorima između Izraela i Hamasa posredovao je Katar, a administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena „bila je duboko uključena“. Bajden je lično bio uključen u ove napore, ističu američki mediji, dvaput je telefonom razgovarao da katarskim posrednicima. On je, takođe, izvršio je pritisak na Hamas da prihvati sporazum i pozvao izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da ga ohrabri u odluci da prihvati sporazum.

Netanijahu je juče, posle sastanka sa porodicama Izraelaca koje Hamas drži kao taoce u Gazi, izrazio svoju posvećenost njihovom oslobađanju, nazivajući to svetom i vrhovnom misijom.

„Nećemo odustati dok se ne vrate, a to je moja i odgovornost ratnog kabineta. Slušao sam o bolu porodica. Razgovarali smo iskreno. Podelio sam sa njima koliko sam mogao, podatke o diplomatskim, obaveštajnim i operativnim naporima koje vodimo danonoćno“, poručio je Netanijahu.

(Novosti online)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube