Naslovna Politika Izmjene izbornog zakonodavstva: Konstituisanje radne grupe 11. maja

Izmjene izbornog zakonodavstva: Konstituisanje radne grupe 11. maja

Konstitutivna sjednica novog saziva Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva trebalo bi da bude održana u utorak, 11. maja.

Nakon izbora rukovodstva i utvrđivanja plana rada, u ruke članova će stići brojni prijedlozi koje su stranke već pokušavale da proguraju u parlamentarnoj proceduri, piše “Glas Srpske”.

Predsjedavajuća Klubu poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać potvrdila je da bi prvo trebalo da bude određeno rukovodstvo Interresorne radne grupe za izmjenu zakonodavstva, te da nakon toga počne ozbiljan rad u drugoj polovini maja.

– Očekujem dosta prijedloga, ali, ipak, će biti ključna politička volja – naglasila je Bursaćeva, koja je imenovana za člana tog tijela.

Izborni zakon do sada je mijenjan više od 20 puta, ali time nisu riješeni suštinski problemi izbornog procesa i partija.

Izmjene koje su rađene su mahom bile kozmetičke prirode, a najkrupnija pitanja, među kojima je presuda koja se nadovezuje na onu u predmetu “Sejdić i Finci” te druga i dalje čekaju dogovor stranaka jer je potrebno “raspakovati” i Ustav.

Na tim i drugim pitanjima treba da radi Interresorna radna grupa u kojoj su predstavnici svih, odnosno osam klubova i grupa u Predstavničkom domu parlamenta BiH, po jedan delegat iz sva tri kluba u Domu naroda, te tri ministra iz Savjeta ministara.

Iz stranačkih centara su do sada u parlamentarnu proceduru na nivou BiH stizali brojni prijedlozi izmjena i dopuna Izbornog zakona, a neke od njih su se odnosile na jednako izborno pravo za sve, sređivanje stanje u biračkim odborima, te uvođenje novih tehnologija u izborni proces.